Izbegavajte peciva za doručak, ali i jogurt

Mnogo ljudi ne zna da pogrešan doručak može ozbiljno da naškodi telu i koje namirnice ne treba da unosimo na prazan želudac. Evo kojih pet bi trebalo da izbegavate kao prvi dnevni obrok.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

08:00

Izbegavajte peciva za doručak, ali i jogurt
Foto: Thinkstock

Prvi dnevni obrok ne smeju da budu:

Paradajz

Paradajz je pun vitamina i antioksidansa. Međutim, ako ćete da jedete samo paradajz za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom može uzrokovati jake bolove u želucu.

Citrusne plodove

Limun, pomorandže, grejp, mandarine i drugi citrusni plodovi odličan su izvor vitamina C. Međutim, kiselina koju sadrže može da napadne sluzokožu i zbog malih ranica od kiseline prouzrokuje bolove u ustima i jednjaku.

Testo s kvascem

Kvasac, posebno ako se konzumira ujutru, može da iritira želudac i prouzrokuje jaku nadutost i smetnje s varenjem hrane. Dakle, ujutru pokušavajte da izbegnete peciva i lisnato testo…

Krastavci

Uopšteno, trebalo bi izbegavati sirovo povrće kao prvi obrok. Gorušica i nadutost naročito su jaki nakon konzumacije krastavaca na prazan želudac.

Jogurt

Jogurt nam donosi pregršt važnih mlečnih bakterija mlečne kiseline koje su dobre za crevnu floru. Ali, ako ga konzumiramo na prazan želudac, te će dobre bakterije „pojesti“ želudačna kiselina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: