Kako telo reaguje na hladno vreme i kada je vreme za lekara?

Naše telo je programirano za komunikaciju sa nama, ali se dešava da su znakovi koje nam šalje suptilni i ne shvatimo ih pravovremeno. Neki simptomi kojima telo poručuje da nešto nije u redu mogu se učiniti kao uobičajene pojave, a zapravo su znak nečeg ozbiljnijeg.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2018.

14:07

Kako telo reaguje na hladno vreme i kada je vreme za lekara?
Foto: Thinkstock

Evo kako nas telo obaveštava o promenama:

Nadutost

Mnogo ljudi redovno pati od nadutosti. Neprijatan osećaj da će vam "pući stomak" dolazi kad je želudac pun hrane, pića ili gasova. Time telo pokušava da kaže da nešto nije u redu sa probavom ili da imamo neku alergiju na hranu koje možda nismo svesni.

Drugi uobičajeni uzroci nadutosti mogu biti hormonalni poremećaji, gljivice, začepljenost, stres ili prevelika konzumacija šećera.

Ponekad ovo samo znači da mnogo jedete i morate da prilagodite ishranu, ali je nekad i znak da treba da se javite lekaru.

Upaljena koža i akne

Uzroci upala kože razlikuju se od osobe do osobe, ali najčešće su povezani s hormonalnim poremećajima. Kod muškaraca je to najčešće znak prekomernog lučenja testosterona, dok kod žena ovo, zajedno s pojačanim rastom dlaka na licu, može upućivati na probleme s policističnim jajnicima.

Beli sloj na jeziku

Tanak beli sloj na jeziku može ukazivati na probavne probleme, manjak gvožđa ili vitamina B, ali je i jedan od simptoma dijabetesa.

Pruge na noktima

Nokti bi trebalo da imaju glatku i sjajnu površinu, a ako primetite da imate vertikalne pruge, to može da bude jedan od znakova slabokrvnosti ili čak artritisa, pa za svaki slučaj se obratite doktoru.

Ranice ili čirevi u ustima

Čirevi u ustima mogu da znače oslabljen imunitet i nisu zarazni. S druge strane ranice mogu upućivati na herpes koji je zarazan. U oba slučaja ovo je reakcija našeg tela na slabljenje imuniteta i najčešće se javljaju sa hladnijim vremenom.

Žutilo na beonjačama ili koži

Pojava žutila na koži može da bude od nedostatka vitamina, ali žute beonjače su znak problema s jetrom i javite se odmah lekaru.

Trzanje oka

Ako vam se događa trzanje očiju, to je znak da imate problema sa nervnim sistemom, ali nemojte paničiti. Može da se radi o problemu od dehidracije ili vam nedostaje magnezijum.

Budući da je magnezijum bitan za funkcionisanje nervnih signala, njegov nedostatak bi mogao da izazove neugodno trzanje očiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: