Virusi već "napunili" čekaonice, strah i od "starih" epidemija

Polazak dece u kolektiv i smena godišnjih doba, napunile su čekaonice domova zdravlja. Građani se žale na glavobolje, mučninu i respiratorne infekcije. Osim ovih "sezonskih boljki" lekari opet očekuju epidemiju malih boginja, bolesti za koju su verovali da je davno pobeđena, a sve zbog negativne kampanje u javnosti o MMR vakcini.

Zdravlje

Izvor: Lidija Jankoviæ

Petak, 21.09.2018.

09:53

Default images
Foto: Thinkstock

"Počeli su blagi respiratorni virusi sa povišenom temperaturom i prve gužve, ali vrhunac tek očekujemo za mesec, mesec i po dana. I dalje nam dolaze dece i sa crevnim virusima, u manjoj meri nego tokom prethodna dva meseca, ali još uvek ne jenjavaju", rekla je sepcijalista pedijatrije Biljana Jeremić.

Nažalost, očekujemo opet i epidemiju morbila odnosno malih boginja, rekla je doktorka Doma zdravlja "Sima Milošević".

Zbog negativne kampanje u javnosti veliki broj dece nije primio MMR vakcinu, koja štiti od malih boginja (morbilli), crvenke (rubele) i zaušaka (mumpsa).

"Prošle godine smo imali ogromnu epidemiju morbila, a na fakultetu sam mislila da više nikad neću videti male boginje. Kad su stigli prvi pacijenti nisam verovala, a ubrzo su se i kolege porazboljevale. To je ozbiljna bolest koja izaziva teške komplikacije. Deca je teško preboljevaju, a i odrasli", rekla je doktorka Jeremić.

Ona je apelovala na roditelje da se odazivaju i vakciniču decu MMR-om.

Rekla je i da deca odlično reaguju na antipneumokoknu vakcinu koja ih štiti od respiratornih infekcija i virusa i da bi bilo dobro da je u predškolskom uzrastu prime pre odlaska u kolektiv.

Od 1. januara ove godine za sve bebe je uvedeno obavezno primanje antipneumokokne vakcine o trošku Republičkog zavoda za zdravstvo.

Prema rečima doktorke pokazala se kao odlična zaštita od respiratornih infekcija, upala pluća i grla, a nije kasno da je deca prime do pete godine.

"Što se tiče vakcine protiv gripa kad je reč o deci ona se daje isključivo mališanima koji imaju neko teže hronično oboljenje, jer deca već imaju obavezan sistem imunizacije", rekla je doktorka Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: