Najbolje namirnice za ljude koji ceo dan sede

Sedenje je novo pušenje, upozoravaju lekari širom sveta na štetnost predugog sedenja tokom dana. Srećom, šteta se može smanjiti ukoliko svakih pola sata prošetate, redovnim vežbama i konzumacijom sledećih deset namirnica.

Izvor: B92, Dnevnik.hr
Podeli

Bobičasto voće

Redovno konzumirajte bobičasto voće. Dodajte ga jutarnjem smutiju, pomešajte u salatu ili dodajte kaši sa pahuljicama, zajedno s bademima.

Orašasto voće

Najbogatiji biljni izvor vrlo zdravih omega 3 masnoća. Orasi imaju najviše omega-3 masnoća, dok su bademi jedan od najboljih izvora najboljeg antioksidanta vitamina E. Najzdravije je da pomešate nekoliko vrsta neposoljenog orašastog voća i semenki.

Ananas

Probajte da pomešate gorkasto meso iz jezgra sa slađim mesom ananasa da biste maksimalno iskoristili beneficije ove egzotične voćke.

Maslinovo ulje

Neka bude vaš prvi izbor masnoće kod pripremanja hrane.

Kurkuma

Dokazano je da kurkuma pomaže kod mršavljenja, a ovaj začin posebno je delotvoran kod gubljenja masnoga tkiva na stomaku.

Beli luk

Brojna istraživanja su dokazala da beli luk pomaže i tamo gde antibiotici ne mogu, a najbolje je pre konzumacije zgnječiti ga da bi se njegovi lekoviti sastojci maksimalno aktivirali. Između ostalog, pomaže u regulaciji šećera i masnoća u krvi.

Zeleni čaj

Veliki je pomagač kod mršavljenja i održavanja zdrave telesne težine i zato bi trebao da bude obavezan deo ishrane svake osobe koja većinu dana provede sedeći.

Avokado

Smatra se najzdravijim voćem na svetu. Oleinska kiselina jedan je od najzdravijih sastojaka avokada, a istraživanja su dokazala da ishrana bogata tom mononezasićenom masnoćom sprečava nakupljanje masnog tkiva na stomaku. Dodajte avokado salati ili sendviču i uživajte u svim dobrobitima ovog odličnog voća.

Riba bogata omega 3 masnoćama

Mnoga prerađena hrana (brza hrana, keks i slično) sadrži nezdrave transmasnoće i biljna ulja koja imaju visoku koncentraciju nezdravih omega-6 masnoća, a nisku koncentraciju zdravih omega-3 masnoća. Masna riba poput lososa jedan je od najboljih izvora omega-3 masnoća.

Semenke lana

Ova namirnica brzo oksidira pa kako biste jeli njenu najzdraviju verziju, kupite cele semenke lana i zdrobite pre konzumacije. Poput lososa, i semenke lana izuzetno su bogate omega-3 masnim kiselinama, a dokazano je da se redovnom konzumacijom semenki lana i lanenog ulja poboljšava sposobnost organizma da preradi masnoće.

Vesti

Humanitarna vožnja za obolele od raka prostate VIDEO

Tumor prostate je drugi po učestalosti u svetu, a po predviđanjima do 2030. godine će biti 1,7 miliona obolelih. Od 2013. godine u 650 gradova u više od 100 zemalja organizuju se vožnje motorima da bi se prikupila sredstva i skrenula pažnja na taj problem.

Učesnici su priključoli i temu suicida muškaraca, jer od četiri samoubistva tri počini jači pol.

Vesti petak 28.09. 16:26 Komentara: 0
strana 1 od 42 idi na stranu