Previše kupujete? Možda imate ovaj problem

Redovni šopinzi koji rezultiraju nepotrebnim troškovima mogu biti mnogo više od nedostatka kontrole, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: B92, Klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Upravo zbog toga smatraju da zavisnost od kupovine, poznatu i kao oniomanija ili kompulsivni poremećaj kupovine, treba proglasiti mentalnom bolešću.

Nedavna studija Medicinske škole u Hanoveru otkrila je da sedam posto odraslih osoba pokazuje neku vrstu kompulsivnih problema vezanih za kupovinu, a ovaj broj u poslednje dve decenije raste u Americi i Evropi.

Zaključeno je da postoji potreba za većim razumevanjem i prepoznavanjem ovog opasnog stanja.

Vreme je da prepoznamo šoping poremećaj kao odvojeno mentalno stanje. To će nam pomoći u razvoju boljih metoda dijagnoze i lečenja. Pre službene dijagnoze treba obaviti više kvalitetnih istraživanja.

Oni koji pate od tog stanja kao podsticaj često navode nagon za trošenjem ili anksioznost koja se može ublažiti samo kupovinom. Takve osobe kupovinu koriste i kao beg od negativnih emocija.

Poremećaj se može razviti bez obzira na primanja, a artikli koje kupuju nisu uvek skupi.

Vesti

Da li je aspirin zaista koristan?

Svakodnevno uzimanje male doze aspirina, kako se smatra, može da pomogne onima koji su preživeli srčani udar, ali, prema novom istraživanju, za većinu drugih ljudi korist od uzimanja aspirina ne opravdava mogući rizik.

Vesti petak 31.08. 16:37 Komentara: 9

Savremeno operativno lečenje stopala u VMA

U Vojnomedicinskoj akademiji po prvi put u Srbiji izvedeno je operativno lečenje drugostepene artroze zgloba palca ("bolnog čuklja") kod pacijenta A.D. (46) metodom Youngswick, koja se smatra metodom izbora prema mišljenju svetskog i evropskog udruženja za hirurgiju stopala i skočnog zgloba.

Vesti petak 31.08. 09:57 Komentara: 0
strana 1 od 45 idi na stranu