Lekari u Kruševcu odstranili tumor od 30 kilograma

Na Ginekološko-akušerskom odeljenju kruševačke Opšte bolnice, šestočlani tim lekara uklonio je tumor jajnika težak čak 30 kilograma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Operacija je trajala 50 minuta, kaže specijalista ginekolog akušer, doktorka Slavica Vukanić i dodaje da je zahvat izveo uigran tim lekara.

Da je promena na jajniku neobično velika i da će zahvat biti složen, lekari su očekivali, ali ne i to da će tumor biti benigni i težiti cak 30 kilograma, prenosi RTS.

"Jako smo bili začuđeni, uplašeni, iznenađeni, jer nikada nismo videli tako nešto. To je bila formacija bledoružičaste boje, koja je bila sa izraženom vaskularnom šarom, dosezala do grudne kosti. Napred slobodna, pozadi u priraslicama. Sve smo mi to lepo oslobodili. Postoperativno takođe se gospođa lepo oporavila, peti dan je otišla kući, sedmi dan je došla na kontrolu i sve je bilo onako kao što se samo može poželeti", dodaje Vukanić.

Da bi tumor dostigao 30 kilograma, procenjuje se da mu je bilo potrebno oko pet godina, a kod malignih promena taj rok je često kraći.

"Za jajnik je potrebno relativno možda kratko vreme da bi se on razvio, do godinu dana, ili nešto malo više. Dok na primer, malignom obolenju grlića je potreban neki period od pet do sedam godina da bi to neko minimalno oboljenje prešlo u zloćudno", doktor Blagoje Milovanović, načelnik GAO Opšte bolnice "Kruševac".

Vesti

strana 1 od 37 idi na stranu