Dnevni unos natrijuma kroz vodu

Minerale svakodnevno unosimo kroz hranu, ali i vodu, pogotovo flaširanu. Njihov unos, kao i raznovrsnost, najčešće nisu tema zdravih osoba, međutim šta se dešava u situacijama kada su prisutne određene zdravstvene tegobe?

Podeli

Pitanje koje se nameće jeste koji minerali i u kojoj količini mogu biti štetni po naš organizam?

U Srbiji postoji više različitih gaziranih ili negaziranih mineralnih voda. One se razlikuju po svom sastavu, odnosno, količini minerala koje sadrže, posebno kada je u pitanju količina natrijuma.

Nutricionisti se slažu u oceni da preporučena količina mineralne vode koju jedna osoba dnevno treba da unese zavisi od mnogo faktora - uzrasta, pola, vremenskih uslova, fizičke spreme i dnevnog unosa kalorija. Dodatno, tokom leta znojenje je pojačano, pa se i minerali ubrzano gube, stoga je važno unositi više vode.

Optimalna voda za piće sadrži manje natrijuma, jer on može da utiče na rast krvnog pritiska i kamenca. Takođe, voda zdrava za upotrebu sadrži bikarbonate, koji poboljšavaju varenje, kao i silicijum dioksid koji ulazi u sastav kostiju.

Natrijum pospešuje stvaranje kamena u bubregu, te se osobama koje pate od ovog oboljenja savetuje da piju vodu sa niskim sadržajem natrijuma.

Kada je reč o srčanim bolesnicima, smanjeni unos natrijuma je gotovo neophodan za poboljšanje zdravstvenog stanja. Ovaj mineral vezuje vodu u organizmu i dovodi do povećanja srčanog pritiska. Pored redovne terapije, osobama sa srčanim tegobama lekari savetuju odabir mineralnih voda sa niskim sadržajem natrijuma.

Vesti

strana 1 od 2103 idi na stranu