Nemački naučnici došli do značajnog dokaza o Parkinsonovoj bolesti

Nemački naučnici su pronašli dodatne dokaze da bi Parkinsonova bolest mogla da bude autoimuna. Oni su, koristeći model matičnih ćelija, pokazali da ćelije imunološkog sistema napadaju dopamin, koji proizvode ćelije ljudi koji boluju od Parkinsona, ali ne i stanice osoba koje ne pate od te bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 29.07.2018.

20:50

Nemački naučnici došli do značajnog dokaza o Parkinsonovoj bolesti
Thinkstock / Ilustracija

Dopamin je važan za mnoge funkcija mozga. Kod Parkinsonove bolesti moždane ćelije koje proizvode dopamin odumiru, a razlog toga nije poznat.

Kako sve više ćelija nestaje, nivoi dopamina opadaju, pa simptomi kao što su tremor, usporenost, ukočenost i problemi sa ravnotežom postaju sve izraženiji. Javljaju se i problemi govora, teškoće pri gutanju, kao i nekontrolisani pokreti, piše Medical News Today.

Kod autoimunih bolesti imunološki sistem napada zdrave organe, tkiva i ćelije umesto da ih štiti.

Iako ideja da bi Parkinson mogao da bude autoimuna bolest nije nova, biološki dokazi koji podupiru tu pretpostvaku su sve do skoro bili ne tako brojni.

Tek nedavno, naučnici su doveli u vezu upotrebu lekova koji ublažavaju reakcije imunološkog sistema sa smanjenjem rizika od nastanka Parkinsonove bolesti.

Ova nova studija Univerziteta Fridrih Aleksander iz Erlangena objavljena je u časopisu Cell Stem Cell.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: