Koliki puls treba da imate kako biste vežbanjem gubili kilograme?

Da li proveravate puls na početku treninga, da li znate koji vam je maksimalni puls u toku rada, kao i na koliko procenata od maksimuma je na kardio spravama? Koliko je puls bitan kao parametar intenziteta treninga, kako ga meriti i zašto ga merimo u oporavku, otkriva profesionalni trener Milan Zarić.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 28.07.2018.

18:20

Koliki puls treba da imate kako biste vežbanjem gubili kilograme?
Foto: Thinkstock ilustracija

Merenje pulsa je veoma jednostavna radnja, postoji više načina a jedan od njih je i palpatorna metoda gde merimo puls prstima odmah iznad korena šake ili na vratu.

Potrebno je pažljivo brojati 60 sekundi i dobićemo trenutni puls. Pošto je 60 sekundi ipak previše, možete jednostavno meriti 10 sekundi i dobijeni broj otkucaja pomnožiti sa šest i time dobiti približno tačnu vrednost trenutnog pulsa.

Već nekoliko godina i na našem tržištu postoje kvalitetni i cenom pristupačni pulsmetri koji će u toku čitavog treninga meriti puls, a ukoliko dobro podesite može vas upozoravati da li ste u ciljanoj zoni ili iznad odnosno ispod nje.

Nama je najinteresantnija uloga pulsa kod treninga redukcije telesne mase. Uz pomoć njega možete precizno dozirati opterećenje ali i određivati pauzu.

Maksimalni puls merite po formuli:

220 - godine starosti = maksimalni puls, tako da ako vam je cilj da opterećenje na traci bude 70%, jednostavno dobijeni maksimalni puls pomnožite sa 0,7.

Prema mnogim autorima puls u oporavku je najbitniji pokazatelj kondicije sportiste, pa tako i rekreativca. Jedan od načina je da nakon dostizanja maksimalne vrednosti pulsa prekinete sa radom i pratite koliko je vremena potrebno da se puls smanji na 120 otkucaja u minuti. Vrednost zapisujete i test povremeno ponavljate kako bi pratili napredak.

Analiziraćemo 3 zone intenziteta fizičke aktivnosti:

I zona 50% - 70% od maksimalnog pulsa – lagana do umerena aktivnost, zagrevanje, sporije sagorevanje masti.

II zona 70% - 80% od maksimalnog pulsa – srednji intenzitet, zona sagorevanja masti optimalnom brzinom (moj izbor kod treninga redukcije telesne mase za početnike i rekreativce)

III zona 80% - 90% od maksimalnog pulsa – visok intenzitet aerobnog vežbanja, pogodan za ozbiljnije rekreativce, možete biti u zoni sagorevanja masti ali ste veoma blizu granice da “iskočite”.

Milan Zarić
master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: