Dnevni unos natrijuma kroz vodu

Minerale svakodnevno unosimo kroz hranu, ali i vodu, pogotovo flaširanu. Njihov unos, kao i raznovrsnost, najčešće nisu tema zdravih osoba, međutim šta se dešava u situacijama kada su prisutne određene zdravstvene tegobe?

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

14:42

Dnevni unos natrijuma kroz vodu

Pitanje koje se nameće jeste koji minerali i u kojoj količini mogu biti štetni po naš organizam?

U Srbiji postoji više različitih gaziranih ili negaziranih mineralnih voda. One se razlikuju po svom sastavu, odnosno, količini minerala koje sadrže, posebno kada je u pitanju količina natrijuma.

Nutricionisti se slažu u oceni da preporučena količina mineralne vode koju jedna osoba dnevno treba da unese zavisi od mnogo faktora - uzrasta, pola, vremenskih uslova, fizičke spreme i dnevnog unosa kalorija. Dodatno, tokom leta znojenje je pojačano, pa se i minerali ubrzano gube, stoga je važno unositi više vode.

Optimalna voda za piće sadrži manje natrijuma, jer on može da utiče na rast krvnog pritiska i kamenca. Takođe, voda zdrava za upotrebu sadrži bikarbonate, koji poboljšavaju varenje, kao i silicijum dioksid koji ulazi u sastav kostiju.

Natrijum pospešuje stvaranje kamena u bubregu, te se osobama koje pate od ovog oboljenja savetuje da piju vodu sa niskim sadržajem natrijuma.

Kada je reč o srčanim bolesnicima, smanjeni unos natrijuma je gotovo neophodan za poboljšanje zdravstvenog stanja. Ovaj mineral vezuje vodu u organizmu i dovodi do povećanja srčanog pritiska. Pored redovne terapije, osobama sa srčanim tegobama lekari savetuju odabir mineralnih voda sa niskim sadržajem natrijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: