Pijete ibuprofen? Budite oprezni, jer izaziva ove neželjene efekte

Otprilike svaka deseta žena koja je ibuprofenom duže nastojala da leči hronični bol danas ima probleme sa sluhom

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

13:28

Pijete ibuprofen? Budite oprezni, jer izaziva ove neželjene efekte
Foto: Thinkstock, ilustracija

Koliko god bilo logično pretpostaviti da su analgetici za koje nije potreban lekarski recept sigurni, jer su prošli određena klinička ispitivanja, ponekad se događa da stvari ispadnu i drugačije, piše Express.hr

American Journal of Epidemiology objavio je istraživanje doktora Garija Karana iz Bolnice Brigam u Bostonu prema kojem neki od svetski najpopularnijih lekova protiv bolova mogu kod žena izazvati slabljenje sluha.

Da li to može da se odnosi i na muškarce, ostaje otvoreno, jer je Karan na raspolaganju imao podatke o 55.000 žena i njihovim iskustvima s učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih lekova, gde se ističe ibuprofen i acetaminofen. Ispalo je da je, od onih žena koje su duže od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen, između devet i deset odsto njih je iskusiilo gubitak sluha. One koje su koristile aspirin nisu imale takvih problema.

Autori studije pritom ističu da se posledice koje se navode ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo, u pravilu u slučajevima kad su žene njima nastojale da se oslobode hroničnog bola. Nije to i jedina neželjena nuspojava.

Studije pokazuju da se pri takvom korišćenju tih lekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema s bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata da naslutiti da bi problem mogao biti ili u direktnom uticaju na slušne ćelije ili na posledicu poremećenog krvnog pritiska i nivoa kiseonika u najosetljivijim delovima slušnog aparata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: