Novi test otkriva veće izglede za pojavu raka prostate

Novi test za karcinom prostate prepoznaje muškarce koji su šest puta skloniji da obole, pokazuju rezultati studije objavljene u časopisu Nature Genetics.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2018.

20:50

Novi test otkriva veće izglede za pojavu raka prostate
Thinkstock / Ilustracija

Naučnici su identifikovali 63 nove genetske mutacije povezane sa tim karcinomom, koje su kombinovali sa više od 100 genetskih varijanti DNK, za koje se već zna da dovode do te bolesti. Test bi mogao koštati oko 40 evra, piše Dejli mejl.

Jedan odsto muškaraca nosi rizične genetske varijacije zbog kojih imaju veći rizik obolevanja, navodi studija. DNK mutacije se pretežno javljaju u ćelijama koje regulišu komunikaciju između imunološkog sistema i drugih delova organizma.

Naučnici sa londonskog Instituta za istraživanje raka (ICR - The Institute of Cancer Researc) planiraju da ustanove može li ispitivanje uzoraka DNK iz pljuvačke muškarca da prepozna rizične osobe. Za sada, muškarci rade testove krvi koji procenjuju marker, specifični antigen (PSA) čiji nivo raste ako se pojavi karcinom. Rezultati mogu dati iskrivljenu sliku zbog intenzivnog vežbanja, urinarnih infekcija, pušenja i određenih lekova.

"Ako znamo koliko je verovatno da muškarac dobije karcinom prostate, naš sledeći korak je da vidimo da li možemo da tu informaciju iskoristimo za prevenciju bolesti", kaže profesor Ros Eles iz ICR.

Rak prostate je, u poslednje vreme, po smrtnosti preskočio karcinom dojke. Razvija se uglavnom vrlo sporo, i dugi niz godina ne mora da bude bilo kakvih simptoma da ga muškarac ima. Ako se dijagnostifikuje u kasnijoj fazi, kad se već proširio, postaje terminalan. Pacijenti koji imaju pozitivan rezultat rade biopsiju, koja isto tako ne predstavlja potpuni dokaz, prenosi Telegram.

Lekari se bore kako da razlikuju da li se radi o agresivnom ili o manje ozbiljnom tumoru. Teško je odlučiti i o načinu lečenja. Naučnici ne znaju šta izaziva karcinom prostate, ali su godine, debljina i nedostatak kretanja poznati rizici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: