Studija: Ova neočekivana aktivnost topi salo kod muškaraca

Žvakaća guma je izgleda saveznik u borbi protiv preterane težine kod muškaraca starijih od 40 godina time što ih podstiče da brže hodaju, naveli su u studiji objavljenoj danas japanski naučnici.

Zdravlje

Izvor: Beta

Subota, 26.05.2018.

18:25

Studija: Ova neočekivana aktivnost topi salo kod muškaraca
Foto: Thinkstock

"Kombinovanje fizičke vežbe i žvakaće gume mogao bi biti efikasan način da se kontroliše težina", ustanovili su istražitelji u časopisu "Journal of Physical Therapy Science".

U studiji se ispituje ritam srca, predjena razdaljina, brzina hoda, broj koraka i energetska potrošnja kod Japanaca starih izmedju 21 i 69 godina.

Potrebno je da hodaju svojim prirodnim ritmom 15 minuta na terenu za atletiku.

Polovina ispitanika je žvakala gume, a druga polovina je uzimala sastojke tih žvakaćih guma u obliku praha rastopljenog u čaši vode. Srčani ritam je opšte uzev bio viši kod onih koji su žvakali gumu.

Medjutim kod muškaraca srednjih godina i starijih od 40 godina uočen je još jedan dodatni efekat, kad žvaću imaju tendenciju da hodaju brže, znači da predju veću razdaljinu, zbog čega potroše znatno više kalorija.

Nisu poznati tačni razlozi za ovo ali istražitelji koji su predstavili svoje zaključke na Evropskom kongresu gojaznosti u Beču izneli su neke pretpostavke.

Tako je jedna druga japanska studija već dokazala da žvakanje žvake podiže brzinu rada srca, čak i kada se neko odmara. Japanski profesori su tako govorilio o kardio motornoj sinhronizaciji, tendenciji koje telo ima da ubrzava svoju aktivnost kada se ubrzava rad srca. Ta tendencija ima više šanse da se pojavi kod starijih ljudi nego kod mladjih.

Pored toga ranije studije su pokazale da žene sporije žvaću žvake od muškaraca, pokazali su istražitelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: