Želite da sprečite rak? Ove namirnice pod hitno izbacite iz ishrane

Da li ste potpuno sigurni u to da se hranite zdravo?

Zdravlje

Izvor: Jutarnji.hr

Petak, 25.05.2018.

10:10

Default images
Foto: Thinkstock

Stručnjaci savetuju potpuno izbacivanje alkohola iz ishrane kako bi se smanjio rizik od pojave raka.

Osim alkohola, na crnoj listi se nalaze i zaslađena pića, brza hrana i obrađeno meso poput kobasica, slanine i salame, piše Independent.

Konzumiranje alkohola ne može da bude opravdano nikakvim zdravstvenim razlozima, upozoravaju naučnici, pozivajući se na nove čvrste dokaze koji upućuju na to da ova navika može da prouzrokuje neke oblike raka.

Ova upozorenja deo su šire kampanje za prevenciju raka kroz koju se nude preporuke o zdravoj ishrani i načinu života zvanoj "Plan kako pobediti rak".

Svetski centar za istraživanje raka (WCRF) u objavljenom dokumentu kaže da bi konzumaciju alkohola trebalo svesti na najmanju moguću meru.

"Za prevenciju raka najbolje je potpuno izbaciti alkohol iz upotrebe", navodi se.

Prema analizi istraživača, alkohol se najviše povezuje sa sledećih šest vrsta raka: rakom creva, rakom dojke, rakom jetre, rakom usta i grla, rakom jednjaka i rakom želuca.

Iako neki smatraju da umerena konzumacija alkohola štiti od raka bubrega, naučnici kažu da je rizik od pojave nekih drugih oblika raka veći nego što bi bila eventualna zdravstvena korist konzumiranja ove vrste namirnice, piše Jutarnji list.

Dodaje se i da rizik od pojave raka raste i sa vrlo malom količinom popijenog alkohola.

"Ne postoji količina alkohola toliko niska da ne predstavlja nikakvu pretnju", piše.

Studija takođe savetuje pacijentima lečenim od raka kako da pomognu sebi pravilnim odabirom ishrane i fizičkom aktivnošću, i preporučuje oprez pri unosu zaslađenih pića, brze hrane i obrađenih namirnica, naročito mesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: