"Kad imaš 19 god, ne razmišljaš da možeš da se razboliš. Teško je..."

Aleks Dvorak je imala samo 19 godina kada joj je dijagnostifikovan rak. Preko noći je od studentkinje postala pacijentkinja onkološkog odeljenja kojoj je život ugrožen.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Petak, 25.05.2018.

08:20

Foto: Thinkstock

"Kad imaš 19 godina, ne razmišljaš da bi mogao da se razboliš. Često sam bila umorna, ali sam to pripisivala studentskom životu i učenju", priča Dvorakova.

Ipak je rešila da se obrati doktoru koji ju je poslao na testiranje. Ubrzo je saznala da boluje od Hočkinove bolesti, malignog oboljenja limfocitnog tkiva. Lekari su joj rekli da pacijenti s tim sindromom žive otprilike osam godina.

"Teško je bilo nositi se s toliko emocija u tako ranom uzrastu", priča Dvorakova, kojoj je posebno teško pala hemoterapija.

"Izgubila sam mnogo kilograma. Bilo me je strah da se pogledam u ogledalo. Kao da sam se raspadala", kaže ona.

Nakon što su joj lekari rekli da se tumor povukao, nije im verovala.

"Nastavila sam s terapijom i tri meseca nakon toga, tumor je nestao, ali ja sam se psihički i fizički potpuno promenila", kaže Aleks Dvorak.

"Pre toga sam mislila samo na fakultet, momke, izlaske, provode", kaže ona i dodaje da sada samo želi psihički mir i zdravlje.

A post shared by ALEX DVORAK (@itsalexdvorak) on

"Počela sam da učim o hrani i šta određena ishrana radi našem telu. Umesto da uvodim neke zabrane, počela sam da jedem hranu koja mi pomaže. Odlazim često na masaže i svako jutro trideset minuta meditiram", priča Dvorakova.

Ona kaže da njeno telo ni danas nije kao što je nekada bilo. Pre tumora je aktivno trčala, a kasnije je izgubila mnogo kilograma i kardio treninzi nisu bili dobra opcija.

"Ponovo upoznajem svoje telo. Bavim se pilatesom i treninzima snage. Samo želim ponovo da se osećam zdravo i snažno", priča Dvorakova.

Bavila se i manekenstvom, ali je zbog tumora morala da odustane od svog sna. Nakon što se oporavila, odlučila je ponovo da pokuša, piše Index.

"Vratila sam se u industriju sa svim svojim ožiljcima i novim telom što je učinilo čuda za moje samopouzdanje i ljubav prema koži u kojoj se nalazim", ispričala je Aleks Dvorak.

A post shared by ALEX DVORAK (@itsalexdvorak) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: