Institut za onkologiju dobio novu zgradu i opremu

Institut za onkologiju dobio je danas, nakon osam decenija od osnivanja, Onkologiuju 2, novu zgradu i najsavremeniju opremu, što će lečenje pacijenata obolelih od malignih bolesti izjednačiti sa evropskim standardima.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2018.

11:49

Institut za onkologiju dobio novu zgradu i opremu
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Za institut su nabavljena tri najsavremenija linearna akceleratora, jedan CT simulator, kao i prateća radioterapijska oprema, a izvršeni su građevinski radovi na objektu koji obuhvataju 1. 200 novoizgrađenih kvadratnih metara, a ukupno 2. 000 kvadrata adaptiranog prostora.

Vrednost investicije je 8,9 miliona - ukupna vrednost opreme je oko 6,4 miliona evra, a građevinskih radova oko 2,4 miliona evra.

U novoj zgradi već su smešteni novi aparati za zračenje, a za oko tri sedmice primiće prve pacijente.

Na Onkologiji 2 sprovodiće se terapija zračenja, a zajedno sa planiranjem obučavan je i kadar, ulaže se u nove specijalizacije, a lekari su na obuku išli i u Japan.

Takođe, za KC Kragujevac nabavljen je jedan akcelerator i izgrađen jedan bunker, dok je KC Niš dobio jedan linearni akcelerator, jedan CT simulator i rekonstrukciju postojećeg bunkera.

Zdravstveni centar Kladovo takođe je dobio jedan linearni akcelerator, CT simulator i jedan bunker.

Ministarstvo zdravlja prethodnih godina nabavilo je i u rad pustilo četiri linearna akceleratora, vrednosti od oko 700 miliona dinara, za koja je sredstva obezbedila Vlada Srbije.

Aparati su raspoređeni u KC Niš - dva aparata, u KC Kragujevac - jedan aparat i jedan u Institut za onkologiju KCS.

Uz puštanje u rad ovih šest novih akceleratora Srbija će ispunjavati svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju, a to je jedan aparat na 250.000 građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: