Sedam velikih predrasuda o vežbanju u teretani u Srbiji

Priznali mi ili ne, činjenica je da Balkan predstavlja raj za predrasude i da se kod nas još slepo prihvataju priče “rekla-kazala”. Fitnes je oblast koja takođe nije pošteđena takvih priča, zato ćemo danas razbiti nekoliko zabluda iz sveta fitnesa.

Milan ZarićIzvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

1. Ako hoćeš brže da smršaš, treniraj što slojevitije obučen. Ne znam da li je ovo veća greška ili zabluda. Jedna od reakcija vašeg tela u toku treninga jeste znojenje, koje je uslovljeno povećanom telesnom temperaturom u toku fizičke aktivnosti, znoj se stvara sa ciljem da smanji telesnu temperaturu, a vi ga pogrešnom garderobom ili još gore raznim folijama gušite i sputavate. Nećete smršati brže, u to budite sigurni, samo ćete izgubiti dragocenu vodu u mnogo većoj meri nego što bi trebalo na treningu i telo dovesti do stanja dehidriranosti sličnog onom kada vas muči stomačni virus ili visoka temperatura kada ste bolesni.

2. U teretanu idu samo nasilnici i grubijani. Ovo je možda i najveća zabluda, fitnes je način života, to je briga o svom zdravlju i svom telu, to je nešto najlepše što možete uraditi za sebe. Svratite do fitnes kluba u vašem kraju i započnite novo poglavlje u vašem životu, verujte, svideće vam se.

3. Ako radim trbušnjake, smršaću. Velika neistina, zapravo vežbama za stomak utičemo na jačanje mišića, ali ne utičemo značajno na smanjenje masnog tkiva. Trbušnjaci imaju uticaj na smanjenje masnih naslaga sa stomaka koliko i vežbe za ramena utiču na te masne naslage.

4. Da bih smršao moram da trčim, hodanje ne pomaže. Takođe zabluda, štaviše, brzo hodanje može potrošiti više energije nego trčanje, najjači argument za tu činjenicu jeste veća frekvencija koraka kod brzog hoda. Brzim hodanjem ćemo vrlo teško izaći iz zone sagorevanja masti, što sa trčanjem nije slučaj, to je još jedna prednost hodanja u odnosu na trčanje.

5. Čučanj nemoj raditi, od njega rastu veliki mišići. Svaka vežba je sredstvo, razliku pravi način na koji je koristimo. Možemo je koristiti za mršavljenje ali i za hipertrofiju mišića, od nas zavisi. Konkretno čučanj je vežba koja mora imati mesta u svakom treningu, od sportiste do rekreativca.

6. Ne možeš doći do rezultata bez dopinga. Velika neistina! Suština svakog sporta i treninga je viteška borba, ako se ne pridržavamo ovog pravila, bolje je da i ne treniramo. Za dobre rezultate je najbolji saveznik kvalitetna ishrana i dobar i redovan trening, i tu je tačka, nema izgovora, svi smo isti.

7. Da bi smršao moraš raditi mnogo ponavljanja. Nije tačno. Na redukciju telesne mase najviše utiče ishrana. Uloga treninga je potrošnja kalorija i ubrzavanje metabolizma, kao i dodatna aktivacija i prokrvljenost mišića. Ne treba raditi 50 ili 100 ponavljanja, gornja granica treba da je do 20, a najčešće je to 15 ponavljanja.

Autor: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu