Nova "pilula za muškarce" je veoma efikasna i ne ostavlja posledice

Američki naučnici su uspešno testirali "mušku pilulu" koja ogrančava aktivnost semene tečnosti, bez izazivanja neželjenih posledica.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

19:15

Nova
Thinkstock / Ilustracija

Lek pod nazivom "EP055" testiran je na makaki majmunima u Nacionalnom centru za istraživanje na primatima u Oregonu.

"EP055" deluje na protein koji se nalazi na površini spermatozoida i tako mu ograničava pokretljivost.

Lek ne utiče na hormonalni balans kod muškarca, za razliku od ranijih pilula za koncetrepciju namenjenih kako muškarcima tako i ženama.

"Prosto rečeno, jedinjenje uklanja sposobnost spermatozoida da pliva. To mu u ogromnoj meri ograničava sposobnost da oplodi jajnu ćeliju.", rekao je vođa istraživanja Majkl O'Rend, prenosi britanski Independent.

Svim makaki majmunima, na kojima je lek testiran, normalna plodnost vratila se 18 dana nakon ubrizgavanja leka. Lek nije imao nikakve dugoročne efekte ni na jednoj od tih životinja.

Jedina postojeća opcija kontracepcije za muškarce su ili kondomi ili vazektomija (sterilizacija), ali se naučnici nadaju da će reverzibilini lakovi postati dostupni kroz desetak godina.

"I pored toga što 'EP055' još uvek nije bio testiran na ljudima, naši podaci pokazuju da lek ima veliki potencijal da postane muško kotraceptivno sredstvo koje će moći da obezbedi reverziblnu, kratkoročnu farmakološku alternativu kondommima ili vazektomiji, naveli su naučnici u zaključku istraživnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: