Hrana za koju ste mislili da je zdrava, a zapravo nije

Magazin Muscle and Fitness otkrio je najveću tajnu prehrambene industrije: mnoge tzv. zdrave namirnice nisu ništa bolje od svojih "nezdravih" alternativa.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Nedelja, 22.04.2018.

08:15

Hrana za koju ste mislili da je zdrava, a zapravo nije
Foto: Thinkstock

Razlog za to je što neke od njih sadrže malo nutritivnih vrednosti, dok neke sadrže štetne hemikalije.

Na primer, hleb na kojem piše da je napravljen od integralnog zrna može da sadrži čak 70 odsto rafinisanog brašna.

Osim hleba, Muscle and Fitness napravio je listu od još sedam "zdravih" namirnica koje to zapravo nisu.

Žitarice

Veliki broj Amerikanaca, čak 31 odsto, započinje jutro na isti način: činijom punom žitarica i mleka. Međutim, mnoge žitarice nisu hranljive, čak i ako su označene kao zdrave. Zato dobro obratite pažnju na količinu šećera koju sadrže.

Mleko s niskim procentom masnoća

Iako ova namirnica ima manje kalorija, punomasno mleko ima više zasićenih i mononezasićenih masti koje vam daju duži osećaj sitosti. Još jedan razlog više da pijete punomasno mleko je i taj što se u mleko s niskim procentom masnoće dodaje mleko u prahu da bi bilo što sličnije punomasnom mleku.

Ni istraživanja ne podupiru tvrdnju da je mleko s niskim procentom masnoće zdravije od punomasnog mleka. Godina 2012. istraživači su dokazali da je gojaznost dece uzrokovana upravo mekom s niskim procentom masnoće, piše Index.

Proteinske pločice

Mnoge proteinske pločice samo su dobro upakovani slatkiši. Najčešće sadrže veliku količinu šećera, trans masti i veštačke zaslađivače.

Sportska pića

Studija Univerziteta Oksford otkrila je da ne postoje dokazi koji bi potvrdili da sportska pića zaista pomažu u boljem izvođenju vežbi jer polovina kompanija koje proizvode sportska pića nije pružilo dokaze za svoje tvrdnjama da su zdrava.

Na listi se nalaze i voćni sokovi, namirnice označene kao nemasne, i sušeno voće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: