Raste broj polno prenosivih bolesti u Srbiji: Najviše obolevaju...

U Srbiji u poslednjih deset godina raste broj obolelih od polno prenosivih, te je tako broj obolelih od sifilisa utrostručen, a broj obolelih od gonoreje dupliran, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 21.04.2018.

12:08

Default images
Foto: Thinkstock

Tokom 2016. godine u Srbiji je registrovano 1.200 slučajeva polno prenosivih bolesti od toga je sifilis registrovan kod 159 osoba, što je trostruko više nego 2006. godine, gonoreja kod 100 pacijenata što je dvostruko više, a bilo je 900 slučajeva polne hlamidijaze, što je trostruko smanjenje u odnosu na period pre deset godina.

Najveći broj obolelih od sifilisa, gonereje i hlamidijaze registrovan među mladim osobama uzrasta od 20 do 39 godina.

Epidemiolog Instituta Batut dr Danijela Simić kaže da se porast polno prenosivih bolesti povezuje sa rizičnim ponašanjem i nedostatkom seksualnog obrazovanja.

Poslednje istraživanje Batuta i Ministarstva zdravlja pokazalo je da trećina mladih uzrasta od 15 do 19 godina seksualno aktivna i da mladi koji imaju veći broj partnera u nedovoljnoj meri koriste kondom - oko 80 odsto mladića koristi kondom i oko 50 odsto devojaka.

"Ono što je bitno kod polno prenosivih infekcija je da protiču bez ikakvih znakova i simptoma, posebno kod devojaka", kaže Simić i dodaje da je zbog toga važno da se mladi testiraju ukoliko su imali rizičan odnos i ukoliko su inficirani da na vreme počnu sa lečenjem.

Žene su u mnogo većem riziku da se inficiraju i dobiju neku polnu bolest od muškaraca, zbog bioloških karakteristika.

Simić upozorava da ukoliko se bolest na vreme ne otkrije i ne leči može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su hronična upala reproduktivnih organa, sterilitet, prevremeni porođaj ili pobačaj.

"Kod trudnica zaraženih uzročnikom sifilisa ukoliko se bolest ne dijagnostikuje i ne leči postoji veliki rizik da se infekcija prenese na bebu što može dovesti do trajnih oštećenja", naglasila je Simić.

Podseća da je zakonskom regulativom u Srbiji predviđeno da se svaka žena u trudnoći testira na sifilis i ukoliko je zaražena da se leči kako bi se sprečio prenos infekcije na plod.

Simić kaže da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se u što ranije započne sa obrazovanjem dece i da se podigne nivo znanja o zaštiti reproduktivnog zdravlja, kao i da se usvoje određeni obrasci ponašanja pre stupanja u seksualne odnose.

"Ako znamo da u našoj zemlji najveći broj starijih adolescenata stupa u seksualne odnose u 16 godini onda je jasno kada treba započeti edukaciju o korišćenju kondoma i odgovornom ponašanju prema svom zdravlju", pojasnila je ona.

Polno prenosive bolesti jesu u porastu u Srbiji, ali po broju obolelih na 100.000 stanovnika ta situacija je slična onoj u Hrvatskoj i Sloveniji, ali je stopa obolelih kod nas mnogo niža nego u zemljama EU posebno u Skandinanvskim zemljama i Velikoj Britaniji.

"U Srbiji je stopa obolelih od sifilisa trostruko niža nego u zemljama EU, stopa obolevanja od gonoreje 15 puta niža, a od polne hlamidijaze takođe 15 puta niža", naglasila je Simić.

Ona je dodala da u samim zemljama EU postoji velika razlika, te je u Skandinaviji i Velikoj Britaniji 30 puta viša stopa obolevanja nego u Srbiji.

"Te zemlje imaju uvedene skrining programe i svakoj devojci od 15 do 24 godine je omogućeno testuranje na hlamidijazu", zaključila je Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: