Kako dugotrajno sedenje pred ekranom utiče na naš mozak?

Ako ste od onih ljudi koji za život zarađuju sedeći u kancelariji ispred ekrana, najnovija studija Kalifornijskog unverziteta iz Los Anđelesa mogla bi neprijatno da vas iznenadi.

Izvor: Plos.org, Vecernji.hr
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Iako je već odavno javna tajna da svakodnevno višesatno sedenje pred ekranom nije dobro po zdravlje, novo istraživanje koje je objavila kalifornijska istraživačka organizacija Plos, pokazalo je da sedeći način života utiče na debljinu slepoočnog moždanog režnja koji je odgovoran za memoriju.

U istraživanju sprovedenom na 35 osoba starosti od 45 do 65 godina, kod onih koji su proveli više sati pred ekranom nedelju dana pre istraživanja, primećena je tanja struktura moždanog režnja.

Iako naučnici nisu mogli u potpunosti da potvrde da je upravo to razlog tanje strukture, u zaključku su naveli da neaktivan način života može da dovede do demencije i kognitivnog pada u kasnijem dobu. Razlog toga je što je neaktivnost već povezana sa bolestima srca, dijabetesom i rakom debelog creva.

Naučnici zato poručuju da bi trebalo što više da se aktiviramo ako želimo da smanjimo šansu za obolevanje od navedenih bolesti i navode da je aktivnost najbolji preventivni lek za Alchajmerovu bolest.

Vesti

"Bela smrt": Koliko šećera smemo da unosimo dnevno?

Kada je unos šećera u organizam u pitanju, mogu se čuti različite stvari. Najčešće su one da su razne vrste "zdrave hrane" (musli, voćni jogurt, različiti zdravi slatkiši itd.) prepune šećera, kao i da unos jedne takve namirnice za jedan obrok možda može da zadovolji celodnevnu potrebu organizma za šećerom.

Vesti utorak 24.04. 20:10 Komentara: 50

"Kanabis i metadon ne leče rak"

Kanabis i metadon ne mogu da leče rak, imaju niz neželjenih dejstava i nedostaju dokazi da zaista pomažu kod malignih oboljenja, izjavila je prof. dr Nadežda Basara na predavanju održanom u SANU u ciklusu konferencija "Problemi javnog zdravlja u Srbiji".

Vesti utorak 24.04. 15:26 Komentara: 39
strana 1 od 2069 idi na stranu