Hrana koju nikada ne bi trebalo da jedete pre ili posle treninga

Bez obzira na tip i intenzitet fizičke aktivnosti kojom se bavite, trebalo bi da obratite pažnju na ono što jedete pre ili posle treninga.

Zdravlje

Izvor: Radiosarajevo.ba

Četvrtak, 05.04.2018.

08:15

Default images
Foto: Thinkstock

Koju hranu bi trebalo da izbegnete po svaku cenu?

Trener Tobi Hantington Vajtli iz bokserske teretane Koboks u Londonu kaže da pred trening ne bi trebalo da jedete mnogo hrane koja sadrži visok procenat masnoće.

"Takve namirnice mogu da predstavljaju veliko opterećenje za digestivni trakt, uključujući trenutne mučenja kada trenirate na pun stomak”, izjavio je Hantington-Vajtli za Independent.

Nutricionista Rijanon Lambert kaže da je jedna od najčešćih zabluda da pred trening treba piti sportska energetska pića, čije se dve trećine sastoje od šećera.

"Uprkos velikim marketinškim kampanjama koje uključuju top modele i nabildovane slavne ličnosti, suplementi nisu ništa bolji od prirodnih namirnica. Koliko god efikasni bili, oni nikada neće moći da zamene zdrav način života koji uključuje konzumiranje stvarne hrane, vežbanje i dobar san”, rekla je Lambertova za Independent.

Ona savetuje da se pre treninga pije voda, dok Hantington-Vajtli savetuje konzumiranje laganog obroka sat pre treninga - onog koji sadrži ugljene hidrate i proteine.

“Šolja kafe ili zelenog čaja takođe može da bude korisna pred trening, jer će podstaći metabolizam i obezbediti telu antioksidante”, rekao je je Hantington Vajtli.

Kada je reč o obrocima nakon treninga, važno je da pravilno nadoknadite energiju i postaknete obnavljanje mišića.

Prema rečima nutricionistkinje Lambert, obnavljanje organizma pomoću ugljenih hidrata jednako je važno kao njegovo obnavljanje proteinima.

"Ova kombinacija omogućiće ne samo obnavljanje mišića, već i njihov rast”, navodi Lambertova.

I Lambertova i Hantington Vajtli slažu se da konzumiranje alkohola nakon treninga treba izbegavati po svaku cenu.

Iako pojedine studije navode da pivo pomaže u obnavljanju organizma u kombinaciji sa sportskim pićima, nutricionisti kažu da ova namirnica zapravo ima vrlo mali uticaj na nivo hidratacije.

Lambertova savetuje konzumiranje hrane u roku od 45 minuta nakon završetka treninga, a preporučuje namirnice poput jaja, ovsa i sira, koje su bogate proteinima i ugljenim hidratima.

Najvažnija stvar koju bi trebalo imati pored sebe pre i posle treninga jeste voda, jer ima ključnu ulogu u nadoknađivanju tečnosti i elektrolita koji se gube putem znojenja za vreme vežbanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: