Naučnici imaju dobre vesti za ljubitelje špageta koji žele da smršaju

Ukoliko volite špagete i ne želite da ih se odreknete ni za vreme dijete, naučnici imaju dobru vest za vas. Ishrana pastom doprinosi gubljenju kilograma, tvrdi se u novom istraživanju.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2018.

14:36

Naučnici imaju dobre vesti za ljubitelje špageta koji žele da smršaju
Thinkstock

Italijanske testenine nisu nikakav eliksir za otapanje masnih naslaga, pa će konzumiranje tri porcije paste nedeljno, što je jedno pakovanje od pola kilograma, doprineti gubitku upravo tolike težine - pola kilograma u periodu od tri nedelje.

Radi se o tome da, za razliku od ostalih rafiniranih ugljenih hidrata, špageti, makaroni, pene i fusile imaju niži glikemijski indeks pa ne izaziva nagli porast nivoa šećera u krvi, navode naučnici.

Naučnici su analizirali 29 ranijih studija, koje su ispitivale uticaje ishrane testeninama u odnosu na druge ugljene hidrate, u kojima je učestvovalo ukupno 2.448 ljudi. Većina njih jela je 3,3 porcije paste nedeljno, piše Dejli mejl.

Glavni autor studije doktor Džon Sjevenpajper, iz bolnice Sent Majkls u Torontu, kaže da se sada može reći da pasta nema neželjene efekte na telesnu težinu kada se konzumira kao deo jelovnika zdrave ishrane.

"Testenina nije doprinela porastu telesne težine niti masnoća u organizmu. Možemo reći da bi ona mogla da postane deo zdrave dijete, kao što su one zasnovane na unosu hrane sa niskim glikemijskim indeksom", isitiče on.

Na naučnicima je da detaljnije utvrde i da li testenine mogu da budu i redovni sastavni deo dijeta, mimo pomenutih, a da ne doprinesu povećanju ili stagniranju težine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: