Stručnjaci: Strah od javne WC šolje je neopravdan

Pojedini mikrobiolozi u SAD tvrde da na daskama za seckanje koje koristimo u kuhinji ima 200 puta više fekalnih bakterija (poput ešerihije), nego na nekoj dasci u toaletu.

Zdravlje

Izvor: Fena

Petak, 23.03.2018.

20:35

Stručnjaci: Strah od javne WC šolje je neopravdan
Foto: Thinkstock

Razlog je to što se daske u toaletima dezinfikuju češće nego bilo šta drugo u kući.

Naučnici objašnjavaju da bakterije teško preživljavaju na suvoj, hladnoj, plastičnoj površini kakva je daska WC šolje.

A te bakterije, ako ih i ima, moraju nekako da pronađu put u telo, što znači da bi morala da postoji neka otvorena rana na butinama.

Ono što treba da brine, dodaju, jesu ruke, koje obavezno treba prati nakon odlaska u toalet.

Da je paranoja po pitanju WC šolje neopravdana tvrde ne samo mikrobiolozi, već i lekari.

"Pre će se umreti od nezdrave hrane i nedostatka fizičke aktivnosti, nego od infekcije putem klozetske daske", tvrde mikrobiolozi.

Konsultant percepcije rizika Dejvid Ropejk tvrdi da je u celoj priči prisutan i psihološki faktor. Naziva se 'averzija gubitka', što znači da ljudi više brinu o izbegavanju gubitka nego o dobijanju nečega.

"Zamislite da uđete u toalet, WC papir stoji na podu, a na dasci se nalazi kap urina. Taj pogled nas suočava sa gubitkom, u ovom slučaju zdravlja. Kada se to desi, potencijalno loš ishod se emocionalno povećava, pa strahujemo za zdravlje zbog zaraze, i to nam je važnije od pražnjenja bešike. Nije nam čak bitno ni koliko su mali izgledi za dobijanje infekcije”, objašnjava Ropejk.

Iracionalni strah od WC šolje je primer toga kako se naši mozgovi oslanjaju na emocije kad percipiraju rizik.

Međutim, postoje i studije koje tvrde da je zaraza u javnom toaletu moguća.

Jedna studija pokazala je da salmonela može da preživi u toaletima koje koriste zaraženi čak i četiri sedmice nakon prestanka dijareje. Želudačni virus takođe može da se raširi putem daske na WC šolji u koju su bolesni povraćali.

Uzorci iz javnih toaleta pokazali su da je 3,3 posto bolničkih toaleta dom zlatnog stafilokoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: