Naučnici upozoravaju: Ovi proizvodi uzrokuju rast grudi kod dečaka

Predpubertetska ginekomastija - rast grudi kod dečaka, nekada je bila vrlo redak poremećaj. Međutim, u poslednje vreme lekari se izuzetno često susreću sa ovim medicinskim stanjem.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 17.03.2018.

20:10

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

Izlaganje dečaka ulju lavande ili čajevca moglo bi da dovede do razvoja njihovih grudi, s obzirom na to da ova ulja sadrže hemikalije koje imaju sposobnost oponašanja ženskih hormona, upozoravaju naučnici.

Lekari te supstance nazivaju "endokrinim ometačima", a mogu se pronaći u raznim kozmetičkim proizvodima i kućnoj hemiji.

Naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za zdravstvene nauke (NIEHS) identifikovali su osam ključnih hemikalija koji imaju dejstvo estrogena, ili blokiraju muške hormone.

Osim ulja lavande i čajevca, one ulaze u sastav 65 drugih esencijalnih ulja, koji se često dodaju sapunima, losionima, šamponima, proizvodima za negu kose, parfemima i deterdžentima.

Uprkos tome što se ne zna kakvo tačno dejstvo imaju na organizam, njihov uticaj povezuje se sa gojaznošću, problemima sa plodnošću i povećanim rizikom od pojave kancera.

Naučnike naročito brine bisfenol A (BPA), hemijska supstanca koja je toliko široko rasprostranjena, da bi i njeno najblaže dejstvo na zdravlje moglo da ima ogromne posledice na ljudsku populaciju, prenosi Independent.

Tu je i eukaliptol, koji ulazi u sastav pojedinih dekongestanata i lekova protiv kašlja.

Dečaci sa uljem čajevca najčešće dolaze u kontakt putem proizvoda protiv akni i bubuljica. Ipak, jednom kada se prestane sa njihovom upotrebom, uvećanje grudi se povlači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: