Kako nastaju vakcine?

Određivanje sastava vakcina protiv gripa za predstojeću sezonu je "kockanje velikim ulozima uz hiljade ljudskih života kao zalog". Svake godine, dva puta godišnje, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) se kladi na to koji će tipovi virusa influence najverovatnije dominirati u novoj sezoni gripa i na osnovu tih procena se, mesecima unapred, pripremaju vakcine.

Zdravlje

Izvor: hina

Subota, 10.03.2018.

08:20

Default images
Thinkstock / Ilustracija

"Ne možemo da budemo sigurni koji virus će kružiti", kaže šef globalnog programa WHO-a za grip Venćing Žang za AFP.

"Ono što radimo je da na temelju najboljeg mogućeg praćenja i analize procenjujemo, a zapravo se kladimo, koji će tipovi virusa najverovatnije kružiti", navodi on.

Virus gripa stalno menja spoljni omotač kako bi izbegao da ga imuni sistem čoveka otkrije. Svaki podtip, bez obzira na to koliko se malo razlikuje, zahteva ciljanu vakcinu tačno određenih karakteristika.

Svake godine WHO preporučuje koktel koji pokriva tri ili četiri podtipa virusa, obično dva podtipa A i dva podtipa B. Što bolje se koktel vakcina poklopi sa virusima koji kruže, to će dejstvo vakcine biti delotvornije.

Virus influence A, koji kruži i među pticama i može da prelazi sa jedne životinjske vrste na drugu, odgovoran je za najveći broj slučajeva gripa i izaziva najsmrtonosnije pandemije uključujući Španski grip, koja je od 1918. do 1919. godine, odneo skoro 100 miliona života.

Domaćin virusa influence B uglavnom je čovek i on izaziva blaže simptome.

Vakcina se "slaže" 8 do 9 meseci pre sezone gripa. Izbor sastava vakcine počiva na celogodišnjem radu sistema WHO-a za globalni nadzor i praćenje virusa influence, koji je stvoren pre više od 50 godina.

Podaci prikupljeni iz 143 nacionalna centra za influencu u 114 zemalja, koji izveštavaju o tipovima virusa koji su u opticaju, temelje se na brisevima grla i nosa pacijenata.

Šest centara odgovorno je za konačan izbor, osam do deset meseci pre početka očekivane sezone gripa. Oni predlažu dve različite vakcine, jednu za severnu a drugu za južnu poluloptu.

Izabrani virusi se potom uzgajaju u pilećim jajima. Potrebni su meseci da se napravi potrebna količina vakcina.

Sastav za severnu poluloptu, za zimu 2018/2019. godine, Svetska zdravstvena organizacija je objavila 22. februara. Ta vakcina će uključiti podtip H1N1 virusa influence A, otkriven u Mičigenu 2015. godine, soj podtipa H3N2 otkrivenog u Singapuru 2016, tip B iz Kolorada iz 2017. i još jedan sa Puketa iz 2013. godine

Sastav vakcine za južnu poluloptu biće objavljen u septembru.

Vakcina za severnu poluloptu za aktuelnu sezonu gripa ima mešovite rezultate, kaže Žang.

Preliminarni podaci pokazuju da je u 70 odsto slučajeva vakcina efikasna u sprečavanju infekcije podtipom H1N1 virusa A, ali je u samo 20 odsto slučajeva bila efikasna protiv podtipa H3N2 virusa A, koji je ove godine najčešći soj.

Što se tiče virusa B, efikasnost se kretala između 20 i 70 odsto u zavisnosti od zemlji.

Procenjuje se da od komplikacija povezanih sa gripom na svetu godišnje umire između 290.000 i 650.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: