Proizvodnja neurona, odgovornih za pamćenje, prestaje mnogo ranije...

Delovi ljudskog mozga zaduženi za pamćenje i učenje prestaju da proizvode neurone oko trinaeste godine života, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja američkih i španskih naučnika.

Izvor: hina
Podeli

Ovo otkriće, koje bi moglo da izmeni područje neuronauke, dovodi u pitanje dosad poznato stanovište po kome hipokampus nastavlja da proizvodi neurone, važne za prenos informacija u mozgu, sve do odraslog životnog doba čoveka.

Ranija istraživanja upućuju na to da se, u ljudskom hipokampusu, svakodnevno proizvedu stotine neurona. Verovalo se i da bi se podsticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odraslom dobu) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima, koje se razvijaju u starosti.

"Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i dece ustanovili smo da nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih ćelija koje proizvode nove neurone u hipokampusu osoba starijih od 18 godina", izjavio je koautor studije sa Univerziteta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez- Bajla.

"Pronašli smo određen broj neurona kod dece do godinu dana, i još nešto kod dece starosti između sedam i 13 godina", rekao je naučnik.

"Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa", dodao je on.

Naučnici su pronašli nove neurone u drugim delovima mozga, preciznije u moždanim komorama. Oni navode da bi morali da sprovedu dodatna istraživanja na ostalim delovima mozga, kako bi ustanovili da li se i tamo odvija neurogeneza.

"Ovi rezultati će, bez sumnje, podstaći polemike", rekao je za časopis Nejčr neurolog Džejson Snider sa Univerziteta Britiš Kolumbija.

Vesti

Institut za majku i dete dobio savremeni aparat

Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" bogatiji je za savremeni aparat - monitor vitalnih funkcija za novorođenčad na odeljenju pedijatrijske intenzivne nege, koji je kupljen sredstvima prikupljenim u humanitarnoj aukciji tokom Ulice otvorenog srca.

Vesti petak 23.03. 11:36 Komentara: 0

Svako treće dete u Srbiji je gojazno

Svako treće dete u Srbiji je gojazno, zbog čega sve češče obolevaju od bolesti karakterističnih za starije. Ministarstvo prosvete najavljuje borbu protiv nezdravih navika, ali čini se da je to dug put.

Vesti četvrtak 22.03. 18:20 Komentara: 13
strana 1 od 2052 idi na stranu