Proizvodnja neurona, odgovornih za pamćenje, prestaje mnogo ranije...

Delovi ljudskog mozga zaduženi za pamćenje i učenje prestaju da proizvode neurone oko trinaeste godine života, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja američkih i španskih naučnika.

Zdravlje

Izvor: hina

Četvrtak, 08.03.2018.

20:30

Proizvodnja neurona, odgovornih za pamćenje, prestaje mnogo ranije...

Ovo otkriće, koje bi moglo da izmeni područje neuronauke, dovodi u pitanje dosad poznato stanovište po kome hipokampus nastavlja da proizvodi neurone, važne za prenos informacija u mozgu, sve do odraslog životnog doba čoveka.

Ranija istraživanja upućuju na to da se, u ljudskom hipokampusu, svakodnevno proizvedu stotine neurona. Verovalo se i da bi se podsticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odraslom dobu) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima, koje se razvijaju u starosti.

"Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i dece ustanovili smo da nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih ćelija koje proizvode nove neurone u hipokampusu osoba starijih od 18 godina", izjavio je koautor studije sa Univerziteta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez- Bajla.

"Pronašli smo određen broj neurona kod dece do godinu dana, i još nešto kod dece starosti između sedam i 13 godina", rekao je naučnik.

"Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa", dodao je on.

Naučnici su pronašli nove neurone u drugim delovima mozga, preciznije u moždanim komorama. Oni navode da bi morali da sprovedu dodatna istraživanja na ostalim delovima mozga, kako bi ustanovili da li se i tamo odvija neurogeneza.

"Ovi rezultati će, bez sumnje, podstaći polemike", rekao je za časopis Nejčr neurolog Džejson Snider sa Univerziteta Britiš Kolumbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: