Tinejdžerka zbog zubne proteze doživela dva šloga i operaciju srca

Petnaestogodišnja Lea Kičen zamalo je umrla od smrtonosnog endokarditisa nakon posete zubaru.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Lekari iz Hala u Istočnom Jorkširu u Velikoj Britaniji pretpostavljaju da su krajevi metala iz Leine proteze potisnuli bakteriju iz njenih usta u njen krvotok, koja je zatim dospela do njenog srca.

Kada se Lea razbolela, lekari su u prvi mah mislili da je reč o gripu. Simptomi su bili povišena telesna temperatura, glavobolja, drhtavica i bolovi u mišićima.

Međutim, njena majka Andrea odvela ju je u bolnicu, gde je ustanovljeno da Lea ima meningitis.

"Snimanje magnetnom rezonancom trebalo je da traje samo 20 minuta, ali se zadržala dva i po sata", rekla je gospođa Kičen.

"Otkrili su da ima infekciju na kičmi i mozgu, što znači da je imala dva mala udara. Na njenom srcu takođe su bile prisutne bakterije, koje su odatle dospele do mozga. Metal proteze u njenim ustima verovatno je bio izuzetno oštar, i napravio ranu, preko koje su bakterije dospele u krvotok", dodala je.

Lea je zatim odvezena u bolnicu u Lidsu, gde je narednog dana imala operaciju srca. Oporavak od operacije trajao je osam nedelja.

"Zabrinuta sam za decu koja nose proteze, ali važno je znati da isti problem mogu da prouzrokuju tetovaže ili pirsing. Obratite pažnju na sve neobične simptome", rekla je Andrea.

Vesti

Omiljena letnja aktivnost nosi i neke zdravstvene rizike

Čak i relativno čista morska voda u plićaku vrlo verovatno sadrži brojne mikrobe koji povećavaju opasnost od razvoja crevnih infekcija i stomačnih tegoba, infekcija uha i dijareje, pogotovo kod male dece i osoba sa oslabljenim imunitetom, pokazali su rezultati više od 40 ranije sprovedenih studija.

Vesti subota 17.03. 11:56 Komentara: 23
strana 1 od 2050 idi na stranu