Ova namirnica je najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog creva

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje jedne grupe namirnica znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog creva i povećava stopu preživljavanja pacijenata obolelih od te bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.03.2018.

14:10

Ova namirnica je najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog creva
Foto: Thinkstock

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje orašastih plodova znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog creva i povećava stopu preživljavanja ljudi obolelih od te bolesti.

U istraživanju je učestvovalo 826 pacijenata sa trećim stepenom raka debelog creva, a rezultati su pokazali da redovno konzumiranje svih vrsta orašastih plodova, poput lešnika, badema ili oraha, ima pozitvno dejstvo na njihovo zdravlje.

Pacijenti su orašaste plodove konzumirali u proseku šest i po godina nakon hirurškog odstranjivanja tumora i hemoterapije.

Kod pacijenata koji su svake nedelje konzumirali najmanje dve porcije (28 grama) orašastih plodova, zabeleženo je poboljšanje od 42 odsto ukoliko je tumor u potpunosti bio odstranjen i uništen, odnosno generalno poboljšanje od 57 odsto.

Autor studije Temidajo Fadelu kaže da ovi rezultati podvlače značaj ishrane i drugih životnih faktora u ozdravljenju pacijenata.

"Istovremeno je sprovedeno još nekoliko studija koje su pokazale da zdrav način života, poput redovne fizičke aktivnosti, smanjenog unosa šećera i održavanja optimalne telesne težine, poboljšavaju šanse za pobeđivanje raka debelog creva", rekao je.

Istraživanje je objavljeno u Magazinu kliničke onkologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: