Godina od velikog uspeha srpskih lekara / VIDEO

Ovih dana navršava se godina od prve transplantacije materice, koju su izveli srpski lekari. O tom poduhvatu govore za O2 televiziju, a priča bi za još nekoliko meseci mogla da ima još srećniji epilog.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

18:25

Godina od velikog uspeha srpskih lekara / VIDEO
Foto: Thinkstock

Ovako je izgledala prva operacija transplantacija materice u našim krajevima. Jedna od sestara bliznakinja rešila je da donira matericu sestri. Operacija je trajala 16 sati.

"Sama operacija je uspela, pacijentkinje su se vrlo brzo oporavile. Žena koja je dobila matericu je posle tri ii četiri nedelje dobila svoju prvu menstruacviju u životu, sa 36 godina. Mi smo uradili veštačku oplodnju pre transplantacije, tako da su one imale zamrznute embrione. U septembru-oktobru smo vratili te embrione, i za sada sve ide kako treba. Očekujemo lepe vesti uskoro", kaže doktor Milan Milenković, ginekolog Univerzitetske bolnice u Stokholmu.

Za ovakav poduhvat mnogi nisu ni mogli da pretpostave da je moguć u Srbiji.

"Mi smo dokazali našom dugogodišnjom saradnjom i radom na ovako izuzetno velikom projektu da je moguće uz veliku volju, uz veliki trud i rad i dobru saradnju kolega iz celog sveta, dakle na jednom internacionalnom nivou, da možemo da uradimo i neku vrstu malog čuda", objašnjava doktor Miroslav Đorđević, profesor sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kako navode lekari, ovakva operacija nije jednostavna, niti česta.

"To što mi radimo je možda jedna od najkomplikovanijih transplantacija. Komplikovanija je od transplantacije drugih organa zato što se izvodi u maloj karlici, gde je anatomija vrlo komplikovana, a cilj je roditi dete", kaže Milenković.

Ovakav vid borbe za natalitet predstavlja pionirski čin ne samo naših, već i stranih hirurga. U svetu je ovakvih operacija urađeno tek desetak, a iz njih se rodilo čak osmoro dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: