Da li su od malih boginja zaštićeni svi rođeni posle 1971. godine?

Iako se o malim boginjama govori već mesecima, deluje nam da se stalno vrte isti priče vezane za pad broja vakcinisane dece. Pitanja koja mnogi rođeni posle 1970. godine postavljaju jesu - kako možete znati da li ste zaista vakcinisani, koliko doza MMR vakcine ste uopšte dobili i da li je potrebno da se revakcinišete?

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2018.

14:23

Default images
foto: thinkstock

Redovna vakcinacija je počela 1971. i tada je primana samo jedna doza. Slavica Maris, epidemiolog iz gradskog zavoda za zdravlje, kaže da su te generacije delimično zaštićene, jer jedna doza vakcine ostavlja imunitet 95%.

"Uvek postoji mali procenat na koje vakcina ne odreaguje, jer nijedna vakcina ne pruža 100% zaštitu. I ta jedna doza nas štiti od težih formi oboljenja, tj. komplikacija koje se mogu javiti kada je u pitanju ovo oboljenje", rekla je u prilogu za „150 minuta“.

Imunolog Srđa Janković kaže da je velika većina rođenih pre nego što je uvedena vakcine zaštićeno jer su preležali oboljenje.

"Male boginje su veoma zarazna bolest i veoma mali broj ljudi je odrastao a da je ne preboli i to većina bez komplikacija. Nažalost, manjina dobija komplikacije i to ponekad i opasne po život. Generacije pre nego što je uvedena vakcina su u visokom procentu, da ne kažem skoro svi, zaštićene jer su preležali. Međutim, ko nije preležao, a nije vakcinsan, nije zaštićen i ima smisla da se vakciniše."

Oni koji se brinu, mogu da se testiraju na specifična antitela, ali je potrebna konsultacija sa lekarom pre toga.
Ako ste roditelj, možete da učestvujete i u ANONIMNOJ ANKETI o obaveznoj vakcinaciji MMR vakcinom (vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole). Podaci prikupljeni ovom anketom biće korišćeni isključivo za potrebe istraživanja na doktorskim studijama. Anketu možete da popunite OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: