"Eliksir dugovečnosti" nam je sve vreme bio pred nosom?

Ispijanje dve čaše vina ili piva tokom večeri doprineće povećanju kilaže za nekoliko kilograma. To, međutim, može da bude i vaša tajna dugovečnosti, koja će vam pomoći da doživite devetu decenju života, zaključci su nove studije.

Izvor: Daily Mail
Podeli
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Foto: Thinkstock / Ilustracija

U istraživanju, u kome su analizirane navike osoba koje su živele duže od 90 godina, naučnici su utvrdili da je konzumiranje alkohola jedan od pet ključnih faktora dugovečnosti. Oni koji su pili dve čaše vina ili piva svake večeri imali su za 18 odsto manji rizik od prerane smrti, u odnosu na one koji nisu imali tu naviku.

Profesorka sa Univerziteta Kalifornija Klaudija Kavas analizirala je navike 1.700 ljudi, koji su 2003. godine imali 90 i više godina. Ona je tokom istraživanja otkrila i da nekoliko kilograma više od idealne težine, ali svakako ne i gojaznost, takođe smanjuje rizik od prerane smrti za oko tri odsto.

Kavasova navodi i da su stariji ljudi, koji su posvećivali dva sata dnevno hobiju, imali 21 odsto manji rizik od prerane smrti, kao i da su oni koji su vežbali između 15 i 45 minuta dnevno taj rizik smanjili za 11 procenata. Konzumiranje dve šolje kafe dnevno smanjuje rizik od prerane smrti za 10 odsto, smatra ona.

Prethodne studije ukazivale su na to da blaga konzumacija alkohola smanjuje rizik od infarkta i srčanih oboljenja.

Vesti

Šta bi nam se dogodilo ako bismo jeli samo meso?

Sve više ljudi se, iz godine u godinu, odriče mesa i životinjskih proizvoda, dok izbor jela za vegetarijance i vegane u restoranima postaje sve veći. Međutim, šta bi se dogodilo kada bismo se u potpunosti odrekli vegetarijanskih ideala i postali isključivo mesožderi?

Vesti utorak 19.06. 08:20 Komentara: 64
strana 1 od 2094 idi na stranu