Umor za volanom može biti poguban koliko i alkohol

Posle celonoćnog izlaska s prijateljima, čak i najtrezniji vozač može da predstavlja pretnju sebi i drugima.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2018.

17:30

Umor za volanom može biti poguban koliko i alkohol
Thinkstock / Ilustracija

Umor može da ima poguban uticaj na vožnju, baš kao i alkohol, upozorava Nemački savet za bezbednost saobraćaja (DVR).

Osoba koja nije spavala 17 sati imaće smanjenu sposobnost reakcije za upravljačem, uporedivu sa onom kakva se javlja kada vozač ima 0,5 promila alkohola u krvi. Nakon 22 sata bez sna, smanjena sposobnost reakcije raste na 1,0 promil.

Umor predstavlja opasnosti u formi "mikrosna" za volanom. Vozač koji sklopi oči na samo nekoliko sekundi voziće slep opasno dugu deonicu. Pri brzini od 50 kilometara na čas, automobil prelazi razdaljnu od 30 metara za samo dve sekunde.

Prvi znaci umora podrazumevaju često zevanje i teške kapke. To bi trebalo prepoznati kao znake upozorenja, na koje odmah treba reagovati, naglašava DVR.

Kratko zaustavljanje, protezanje i udisanje svežeg vazduha može da pomogne u savladavanju umora. Stručnjaci napominju i da šoljica kafe, za kojom će mnogi posegnuti u slučaju umora, počinje da deluje tek posle pola sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: