Alarmantno: Svaki peti građanin Srbije pati od ove bolesti /VIDEO

Građani Srbije neredovno se hrane, ne unose dovoljno voća i povrća i u zabludi su da je pravilna ishrana skupa. Alarmantni rezultati istraživanja pokazuju da je čak petina stanovništva u Srbiji gojazna, zbog čega su dijabetes i kardiovaskularna oboljenja sve češća pojava.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Peciva, pice, sendviči, pa sve to zalijemo gaziranim pićem. Ova moderna ishrana obiluje praznim kalorijama i mnoštvom štetnih sastojaka i svi smo manje-više svesni toga.

Pekare i kiosci sa brzom hranom su mesta gde đaci najčešće kupuju svoj obrok, a odrasli neretko za razne probleme utehu traže u hrani, što je u uslovima ekonomske krize još izraženije.

Podatak da ribu, voće i povrće najčešće jedu ljudi boljeg materijalnog statusa samo je jedno od objašnjenja gojaznosti.

"Gojaznost je hronična bolest, koja u osnovi ima izmenjenu funkciju bolesnog masnog tkiva, koja zbog toga izaziva niz posledica, poput visokog krvnog pritiska, poremećaja regulacije šećera, mnogo češće obolevanje od pojedinih karcinoma...“, objašnjava nutricionistkinja Jagoda Jorga.

Loše materijalno stanje ili loše navike, svejedno, problem je iz godine u godinu sve veći. Vlada Srbije je usvojila nacionalni program za prevenciju gojaznosti.

Tokom poslednje dve decenije prevalencija gojaznosti u Evropi trostruko je povećana. Prekomerna uhranjenost i gojaznost prisutni su kod 20 do 30 odsto dece i adolescenata u zemljama Evrope.

Posebno je zabrinjavajuće to što se broj gojazne dece udvostrčio u odnosu na pre nekoliko godina, te se sada deca već sa 12-12 godina bore sa dijabetesom.

Vesti

Lazar, beba iz presađene materice, napreduje odlično

Skoro tri nedelje su prošle od kako je na svet došao Lazar, beba koju je tridesetosomogodišnja Srpkinja rodila zahvaljujući transplantiranoj materici. Matericu je donirala njena sestra, jednojajčana bliznakinja. To je, kako je za B92 rekao prof. dr Miroslav Đorđević, koji je vodio ovu operaciju, bila 13. uspešna transplatacija materice u svetu i 12. rođeno dete na svetu iz transplantirane materice.

Vesti subota 14.07. 08:59 Komentara: 26
strana 1 od 2102 idi na stranu