Alarmantno: Svaki peti građanin Srbije pati od ove bolesti /VIDEO

Građani Srbije neredovno se hrane, ne unose dovoljno voća i povrća i u zabludi su da je pravilna ishrana skupa. Alarmantni rezultati istraživanja pokazuju da je čak petina stanovništva u Srbiji gojazna, zbog čega su dijabetes i kardiovaskularna oboljenja sve češća pojava.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Peciva, pice, sendviči, pa sve to zalijemo gaziranim pićem. Ova moderna ishrana obiluje praznim kalorijama i mnoštvom štetnih sastojaka i svi smo manje-više svesni toga.

Pekare i kiosci sa brzom hranom su mesta gde đaci najčešće kupuju svoj obrok, a odrasli neretko za razne probleme utehu traže u hrani, što je u uslovima ekonomske krize još izraženije.

Podatak da ribu, voće i povrće najčešće jedu ljudi boljeg materijalnog statusa samo je jedno od objašnjenja gojaznosti.

"Gojaznost je hronična bolest, koja u osnovi ima izmenjenu funkciju bolesnog masnog tkiva, koja zbog toga izaziva niz posledica, poput visokog krvnog pritiska, poremećaja regulacije šećera, mnogo češće obolevanje od pojedinih karcinoma...“, objašnjava nutricionistkinja Jagoda Jorga.

Loše materijalno stanje ili loše navike, svejedno, problem je iz godine u godinu sve veći. Vlada Srbije je usvojila nacionalni program za prevenciju gojaznosti.

Tokom poslednje dve decenije prevalencija gojaznosti u Evropi trostruko je povećana. Prekomerna uhranjenost i gojaznost prisutni su kod 20 do 30 odsto dece i adolescenata u zemljama Evrope.

Posebno je zabrinjavajuće to što se broj gojazne dece udvostrčio u odnosu na pre nekoliko godina, te se sada deca već sa 12-12 godina bore sa dijabetesom.

Vesti

Nedelja besplatnih pregleda na VMA

Povodom 2. marta, Dana Vojnomedicinske akademije, lekari klinika za kardiologiju, endokrinologiju, reumatologiju, kao i Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju VMA, besplatno će pregledati građane od 26. februara do 2. marta.

Vesti četvrtak 22.02. 16:28 Komentara: 0
strana 1 od 2038 idi na stranu