Alarmantno: Svaki peti građanin Srbije pati od ove bolesti /VIDEO

Građani Srbije neredovno se hrane, ne unose dovoljno voća i povrća i u zabludi su da je pravilna ishrana skupa. Alarmantni rezultati istraživanja pokazuju da je čak petina stanovništva u Srbiji gojazna, zbog čega su dijabetes i kardiovaskularna oboljenja sve češća pojava.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

18:30

Alarmantno: Svaki peti građanin Srbije pati od ove bolesti /VIDEO
Foto: Thinkstock

Peciva, pice, sendviči, pa sve to zalijemo gaziranim pićem. Ova moderna ishrana obiluje praznim kalorijama i mnoštvom štetnih sastojaka i svi smo manje-više svesni toga.

Pekare i kiosci sa brzom hranom su mesta gde đaci najčešće kupuju svoj obrok, a odrasli neretko za razne probleme utehu traže u hrani, što je u uslovima ekonomske krize još izraženije.

Podatak da ribu, voće i povrće najčešće jedu ljudi boljeg materijalnog statusa samo je jedno od objašnjenja gojaznosti.

"Gojaznost je hronična bolest, koja u osnovi ima izmenjenu funkciju bolesnog masnog tkiva, koja zbog toga izaziva niz posledica, poput visokog krvnog pritiska, poremećaja regulacije šećera, mnogo češće obolevanje od pojedinih karcinoma...“, objašnjava nutricionistkinja Jagoda Jorga.

Loše materijalno stanje ili loše navike, svejedno, problem je iz godine u godinu sve veći. Vlada Srbije je usvojila nacionalni program za prevenciju gojaznosti.

Tokom poslednje dve decenije prevalencija gojaznosti u Evropi trostruko je povećana. Prekomerna uhranjenost i gojaznost prisutni su kod 20 do 30 odsto dece i adolescenata u zemljama Evrope.

Posebno je zabrinjavajuće to što se broj gojazne dece udvostrčio u odnosu na pre nekoliko godina, te se sada deca već sa 12-12 godina bore sa dijabetesom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: