Alarmantno: Svaki peti građanin Srbije pati od ove bolesti /VIDEO

Građani Srbije neredovno se hrane, ne unose dovoljno voća i povrća i u zabludi su da je pravilna ishrana skupa. Alarmantni rezultati istraživanja pokazuju da je čak petina stanovništva u Srbiji gojazna, zbog čega su dijabetes i kardiovaskularna oboljenja sve češća pojava.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Peciva, pice, sendviči, pa sve to zalijemo gaziranim pićem. Ova moderna ishrana obiluje praznim kalorijama i mnoštvom štetnih sastojaka i svi smo manje-više svesni toga.

Pekare i kiosci sa brzom hranom su mesta gde đaci najčešće kupuju svoj obrok, a odrasli neretko za razne probleme utehu traže u hrani, što je u uslovima ekonomske krize još izraženije.

Podatak da ribu, voće i povrće najčešće jedu ljudi boljeg materijalnog statusa samo je jedno od objašnjenja gojaznosti.

"Gojaznost je hronična bolest, koja u osnovi ima izmenjenu funkciju bolesnog masnog tkiva, koja zbog toga izaziva niz posledica, poput visokog krvnog pritiska, poremećaja regulacije šećera, mnogo češće obolevanje od pojedinih karcinoma...“, objašnjava nutricionistkinja Jagoda Jorga.

Loše materijalno stanje ili loše navike, svejedno, problem je iz godine u godinu sve veći. Vlada Srbije je usvojila nacionalni program za prevenciju gojaznosti.

Tokom poslednje dve decenije prevalencija gojaznosti u Evropi trostruko je povećana. Prekomerna uhranjenost i gojaznost prisutni su kod 20 do 30 odsto dece i adolescenata u zemljama Evrope.

Posebno je zabrinjavajuće to što se broj gojazne dece udvostrčio u odnosu na pre nekoliko godina, te se sada deca već sa 12-12 godina bore sa dijabetesom.

Vesti

Zabrinjavajuće: Udvostručen broj umrlih od raka u Srbiji /VIDEO

U poslednje tri decenije u Srbiji je udvostručen broj umrlih od raka. Verovatno je i to razlog što uglavnom svi pozdravljaju odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije. Naši dopisnici u Kosovskoj Mitrovici, Vranju i Nišu predstavljaju crnu statistiku juga Srbije.

Vesti četvrtak 24.05. 19:50 Komentara: 51

Doktori otkrili zašto se kod potpuno zdrave dece razvija leukemija

Moderan način života koji od najranijeg detetovog uzrasta nalaže odrastanje u "prečistom" okruženju bez klica mogao bi biti jedan od uzroka razvoja najčešće zloćudne bolesti kod dece - akutne limfoblastične leukemije (ALL), smatraju britanski naučnici i veruju da bi ta informacija u dogledno vreme mogla uticati na sprečavanje razvoja bolesti.

Vesti sreda 23.05. 20:21 Komentara: 17
strana 1 od 2083 idi na stranu