"Za zdravlje pojedinca važno očuvanje mentalnog zdravlja"

Predavanjem ''Nesanica i zloupotreba benzodiazepina'', koje je danas održano u Kući kralja Petra I, počeo je ciklus tribina ''Podizanje svesti o mentalnom zdravlju'', koji organizuju opština Savski venac i Klinika za psihijatriju KCS.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

18:56

Foto: Thinkstock

Psihijatar KCS Marina Mihaljević rekla je da je cilj predavanja da se o poremećajima edukuju lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pedagozi i psiholozi u osnovnim i srednjim školama, kako bi se napravio tim koji će raditi na prevenciji i pravovremenom prepoznavanju simptoma.

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović je u uvodnom obraćanju rekla je da je ideja o organizovanju tribina potekla od građana.

''Svi znamo da je za zdravlje pojedinca, osim fizičkog, jednako važno i očuvanje mentalnog zdravlja, a upravo je to ono što su tražili građani opštine Savski venac - edukaciju i savetovanje'', navela je Vujović.

Ona je istakla da opština Savski venac vodi odgovornu zdravstvenu politiku i aktivno radi na podizanju svesti građana o važnosti prevencije u očuvanju zdravlja.

Vujović je podsetila da je u protekih godinu i po na inicijativu te opštine organizovano na desetine akcija besplatnih preventivnih pregleda za građane u DZ ''Savski venac'' i Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika ''Železnice Srbije''.

Predavanje o nesanici, koje su održale specijalista psihijatrije Slobodanka Pejović Nikolić i dr Dubravka Britvić, prisustvovali su građani i zdravstveni radnici.

U narednom periodu biće održana još tri predavanja - ''Rane intervencije u psihozama'', ''Genetički sindromi i neurorazvojni poremećaji'' i ''Značajni aspekti terapije depresivnih i anksioznih poremećaja''.

Tribine će se počevši od marta održavati jednom mesečno, a baviće se blažim mentalnim poremećajima poput anskioznosti i depresije, ali i složenim stanjima kao što su psihoze iz spektra šizofrenije i autizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: