"Za zdravlje pojedinca važno očuvanje mentalnog zdravlja"

Predavanjem ''Nesanica i zloupotreba benzodiazepina'', koje je danas održano u Kući kralja Petra I, počeo je ciklus tribina ''Podizanje svesti o mentalnom zdravlju'', koji organizuju opština Savski venac i Klinika za psihijatriju KCS.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Psihijatar KCS Marina Mihaljević rekla je da je cilj predavanja da se o poremećajima edukuju lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pedagozi i psiholozi u osnovnim i srednjim školama, kako bi se napravio tim koji će raditi na prevenciji i pravovremenom prepoznavanju simptoma.

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović je u uvodnom obraćanju rekla je da je ideja o organizovanju tribina potekla od građana.

''Svi znamo da je za zdravlje pojedinca, osim fizičkog, jednako važno i očuvanje mentalnog zdravlja, a upravo je to ono što su tražili građani opštine Savski venac - edukaciju i savetovanje'', navela je Vujović.

Ona je istakla da opština Savski venac vodi odgovornu zdravstvenu politiku i aktivno radi na podizanju svesti građana o važnosti prevencije u očuvanju zdravlja.

Vujović je podsetila da je u protekih godinu i po na inicijativu te opštine organizovano na desetine akcija besplatnih preventivnih pregleda za građane u DZ ''Savski venac'' i Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika ''Železnice Srbije''.

Predavanje o nesanici, koje su održale specijalista psihijatrije Slobodanka Pejović Nikolić i dr Dubravka Britvić, prisustvovali su građani i zdravstveni radnici.

U narednom periodu biće održana još tri predavanja - ''Rane intervencije u psihozama'', ''Genetički sindromi i neurorazvojni poremećaji'' i ''Značajni aspekti terapije depresivnih i anksioznih poremećaja''.

Tribine će se počevši od marta održavati jednom mesečno, a baviće se blažim mentalnim poremećajima poput anskioznosti i depresije, ali i složenim stanjima kao što su psihoze iz spektra šizofrenije i autizma.

Vesti

strana 1 od 2081 idi na stranu