Neobični rezultati: Uz ovaj filmski žanr mršavimo, ostali nas goje

Preterani boravak ispred TV ekrana dovodi do nekontrolisane gladi, pri čemu gledanje izuzetno popularnih serija pojačava konzumiranje hrane za čak 44 odsto.

Zdravlje

Izvor: nezavisne.com

Subota, 10.02.2018.

20:00

Neobični rezultati: Uz ovaj filmski žanr mršavimo, ostali nas goje
Foto: Thinkstock

Navike u ishrani se menjaju jer zaokupljenost TV programom dovodi do slabljenja funkcije dela hipotalamusa, koji kontroliše osećaj sitosti, pokazuju istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta Vašington.

Ali, prema rečima naučnika, gledanje horor filma može da sagori 200 kalorija, što je više od trećine čokolade.

Što je film jeziviji, gubljenje kalorija je efikasnije, tvrde naučnici Univerziteta u Vestminsteru. Oni navode da gledanjem horor filmova možemo da izgubimo istu količinu kalorija kao kada bismo jedan sat prali prozore ili išli u polučasovnu šetnju.

Istraživači su pratili 10 osoba za vreme gledanja horor klasika. Beležili su njihov puls i ustanovili da se za vreme filma broj potrošenih kalorija u proseku povećao za trećinu. Dakle, ispitanici su tokom gledanja svakog filma sagoreli, u proseku, po 133 kalorije.

Kao najbolji lek protiv gojaznosti pokazao se film "Isijavanje" Stenlija Kjubrika iz 1980. sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, jer je gledanjem ovog filma moguće sagoreti čak 184 kalorije, kao kada biste vozili bicikl 30 minuta. Za njim idu "Ajkula" sa 161 kalorijom i "Isterivač đavola" sa 158 kalorija, dok gledanje "Osmog putnika" sagoreva 152 kalorije.

Za razliku od horor žanra, gledanje akcionih filmova i melodrama povećava apetit, a samim tim i mogućnost da se ugojite.

Istraživanja su pokazala da brze promene scena i zvučne varijacije u akcionim filmovima, podstiču gledaoce na grickanje dvostruko više kalorija nego kad gledaju nešto mirnije. Isto je i sa tužnim filmovima. Zato unapred pripremite porcije ili izaberite zdravije grickalice.

Međutim, gledanje televizije utiče i na sposobnost učenja kod dece. Deca mlađa od tri godine koja su često pred TV ekranom mogu da imaju manju sposobnost učenja kada krenu u školu.

S druge strane, mališani od tri do pet godina koji su provodili dosta vremena pred televizorom pokazali su bolju sposobnost čitanja i rešavanja matematičkih zadataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: