Lek star 60 godina ključ za zaustavljanje širenja raka?

Jedan od najstarijih hemioterapijskih lekova na svetu mogao bi da zaustavi širenje raka dojke, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nejčer.

Izvor: Forbes.com
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kao što je slučaj sa ostalim vrstama raka, najveći broj pacijenata sa rakom dojke ne premine zbog primarnog tumora, već zbog metastaza, odnosno ćelija raka koje su zahvatile druge organe.

Da bi do toga došlo, ćelije se odvajaju od primarnog tumora i putem krvi dospevaju u druge organe, u kojima počinju da se umnožavaju.

Istraživači sa Instituta za proučavanje kancera i Univerziteta u Kembridžu u Velikoj Britaniji otkrili su da davanje L-asparaginaze miševima i ograničavanje aparagina koji unose hranom znatno smanjuju stopu širenja bolesti u organizmu.

U pitanju je zaustavljanje proizvodnje aminokiseline asparagin, koju proizvodi enzim zvani asparagin sintaza i koja se unosi putem hrane. Da bi potvrdili svoju teoriju, naučnici su blokirali proizvodnju asparagin sintaze i utvrdili da je kancer prestao da se širi.

L-asparaginaza u upotrebi je već decenijama kao tretman za leukemiju kod dece, a njeno dejstvo prvobitno je otkriveno pedesetih godina, kada su naučnici ustanovili da smanjuje rast limfoma kod pacova.

Uprkos tome što nema dejstvo na primarni kancer, najnovije istraživanje pokazalo je da znatno smanjuje njegovo širenje u ljudskom organizmu.

Naučnici se nadaju da će ograničavanje unošenja asparagina putem hrane u budućnosti doprineti suzbijanju širenja ove opake bolesti. Namirnice bogate asparaginom su soja, mlečni proizvodi, živinsko meso i morski plodovi.

Vesti

Zbog čega su ženske ruke zimi hladnije od muških?

Naučnici tvrde da su ženske ruke, u ovo doba godine, hladnije od muških. Zbog toga bi žene i deca trebalo da, tokom zime, češće drže ruke u džepovima ili da nose rukavice budući da imaju manje mišićne mase koja generiše toplotu i održava telesnu temperaturu.

Vesti petak 16.02. 11:16 Komentara: 16
strana 1 od 2035 idi na stranu