Doktori podržali potpomognuto samoubistvo, burne reakcije

Većina doktora u Velikoj Britaniji i šira javnost podržala je potpomognuto samoubistvo, navodi se u seriji tekstova objavljenih u časopisu British Medical Journal.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Više od polovine kekara kaže da bi u određenim okolnostima trebalo dozvoliti pomoć u okončavanju života, pokazalo je istraživanje 733 doktora.

Pomoć podrazumeva mogućnost da doktori pacijentima sa neizlečivim bolestima dostave smrtonosne lekove ostavljajući na pacijentima da ih sami uzmu.

Britanska medicinska asocijacija zvanično se suprotstavila ovom predlogu.

"Razlika između naše politike i stavova lekara ugrožava naš kredibilitet", saopštio je doktor Dejvis.

Doktorka Fiona Gadli, glavna i odgovorna urednica časopisa British Medical Journal, ističe da velika većina britanske javnosti jeste za uvođenje ovakve vrste pomoći, što se pokazalo kao dobrom odlukom u drugim delovima sveta.

"Mi podržavamo uvođenje pomoći u okončavanju života“, navela je Gadli.

Protivnici donošenja ovakve odluke navode da izneseni dokazi osporivi, piše Dejli mejl (Daily Mail).

"Najsigurniji zakon je onaj koji imamo, koji brani svaku vrstu eutanazije ili sličnih načina samoubistava. Zakon sprečava eksploataciju i zloupotrebu, ali istovremeno daje diskeciono pravo sudijama i tužiocima za pravdom u teškim slučajevima.“

Takođe se dodaje da prioritet vlade mora biti pružanje najkvalitetnije uslugeu poslednjim trenucima života, o kojoj god bolesti da je reč.

Vesti

Doktori otkrili zašto se kod potpuno zdrave dece razvija leukemija

Moderan način života koji od najranijeg detetovog uzrasta nalaže odrastanje u "prečistom" okruženju bez klica mogao bi biti jedan od uzroka razvoja najčešće zloćudne bolesti kod dece - akutne limfoblastične leukemije (ALL), smatraju britanski naučnici i veruju da bi ta informacija u dogledno vreme mogla uticati na sprečavanje razvoja bolesti.

Vesti sreda 23.05. 20:21 Komentara: 3

Od čega građani Srbije najviše umiru?

Od bolesti srca i krvnih sudova najčešće se oboleva i umire u Srbiji. Kardiovaskularne bolesti godišnje "potpišu" više od 52.000 umrlica, što našu zemlju svrstava na neslavno treće mesto odmah posle Rusije i Ukrajine.

Vesti utorak 22.05. 18:10 Komentara: 64
strana 1 od 2082 idi na stranu