Doktori podržali potpomognuto samoubistvo, burne reakcije

Većina doktora u Velikoj Britaniji i šira javnost podržala je potpomognuto samoubistvo, navodi se u seriji tekstova objavljenih u časopisu British Medical Journal.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Više od polovine kekara kaže da bi u određenim okolnostima trebalo dozvoliti pomoć u okončavanju života, pokazalo je istraživanje 733 doktora.

Pomoć podrazumeva mogućnost da doktori pacijentima sa neizlečivim bolestima dostave smrtonosne lekove ostavljajući na pacijentima da ih sami uzmu.

Britanska medicinska asocijacija zvanično se suprotstavila ovom predlogu.

"Razlika između naše politike i stavova lekara ugrožava naš kredibilitet", saopštio je doktor Dejvis.

Doktorka Fiona Gadli, glavna i odgovorna urednica časopisa British Medical Journal, ističe da velika većina britanske javnosti jeste za uvođenje ovakve vrste pomoći, što se pokazalo kao dobrom odlukom u drugim delovima sveta.

"Mi podržavamo uvođenje pomoći u okončavanju života“, navela je Gadli.

Protivnici donošenja ovakve odluke navode da izneseni dokazi osporivi, piše Dejli mejl (Daily Mail).

"Najsigurniji zakon je onaj koji imamo, koji brani svaku vrstu eutanazije ili sličnih načina samoubistava. Zakon sprečava eksploataciju i zloupotrebu, ali istovremeno daje diskeciono pravo sudijama i tužiocima za pravdom u teškim slučajevima.“

Takođe se dodaje da prioritet vlade mora biti pružanje najkvalitetnije uslugeu poslednjim trenucima života, o kojoj god bolesti da je reč.

Vesti

Čuvajte se osteoartritisa

Četiri petine naših najstarijih građana, starijih od 65 godina, boluje od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova koja najčešće dovodi do invaliditeta. Ovaj zabrinjavajući podatak ne čudi doktore, s obzirom na to da je jedan od glavnih faktora rizika gojaznost.

Vesti utorak 20.02. 18:00 Komentara: 2
strana 1 od 2037 idi na stranu