Alarmantni rezultati: Širi se neizlečiva gonoreja

Gonoreja, seksualno prenosiva bolest koja postaje otporna na jedina dva antibiotika kojima se suzbija, širi se Kinom, pokazalo je najnovije istraživanje.

Izvor: The Verge
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ova infektivna bolest trenutno se tretira kombinacijom dva leka, azitromicinom i ceftrijaksonom, ali ovi antibioci polako počinju da gube svoju efikasnost.

Samo u Kini, u skoro 19 odsto slučajeva, gonoreja je otporna na azitromicin, a u skoro 11 odsto slučajeva i na ceftrijakson, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu Plos Medicine.

"Ovaj drugi broj izuzetno je zabrinjavajuć, s obzirom na to da za ceftrijakson trenutno ne postoji zamena. To je poslednji lek koji smo koristili u tretmanima za suzbijanje gonoreje", rekla je Vanesa Alen, direktorka odeljenja za mikrobiologiju korporacije "Public Health Ontario", koja nije učestvovala u istraživanju.

Naučnici su analizirali 3.000 uzoraka gonoreje u periodu između 2013. i 2016. godine, i otkrili da je procenat uzoraka Neisseria gonorrhoeae koji su bili otporni na obe vrste antibitotika porastao sa 1,9 procenata na 3,3 procenata. Iako to ne deluje kao velika razlika, svakako znači da bakterije postaju sve otpornije. A ako jedina dva leka protiv gonoreje ne funkcionišu, to znači da jesmo u nevolji.

Ova dva antibiotika imaju dve alternative. Prva je antibiotik gentamicin, koji nije idealan lek jer može da prouzrokuje probleme sa sluhom i bubrezima. Drugi je meropenem, ali pripada istoj vrsti lekova kao ceftrijakson, što znači da najverovatnije neće biti efikasan ako je soj već otporan na ceftrijakson.

"Čini se da su odbrambeni mehanizmi ove bakterije brži od naše sposobnosti razvijanja bezbednih i efikasnih lekova. Šta će se desiti ako uskoro ne uspemo da pronađemo novi lek? Još nije jasno", kaže Alen.

Gonoreja je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Procenjuje se da se u svetu svake godine zarazi oko 78 miliona ljudi.

Ukoliko se ne leči, može da dovede do trajnih zdravstvenih problema, poput steriliteta, dugotrajnog stomačnog bola kod žena, ili infekcije ploda kod trudnica. Ukoliko dospe u krv ili zglobove, može da bude fatalna.

Vesti

Zabrinjavajuće: Udvostručen broj umrlih od raka u Srbiji /VIDEO

U poslednje tri decenije u Srbiji je udvostručen broj umrlih od raka. Verovatno je i to razlog što uglavnom svi pozdravljaju odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije. Naši dopisnici u Kosovskoj Mitrovici, Vranju i Nišu predstavljaju crnu statistiku juga Srbije.

Vesti četvrtak 24.05. 19:50 Komentara: 51
strana 1 od 2083 idi na stranu