Tablete protiv bolova pomažu nakon raskida, ali ne i muškarcima

Lekovi protiv bolova pomažu u lečenju "slomljenog srca" nakon raskida veze, ali ne i muškarcima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici ističu da ibuprofen kod žena smiruje uznemirenost nakon raskida, piše Dejli mejl (Daily Mail).

Studija pokazuje da su žene koje su koristile ovu vrstu leka protiv bolova manje patile zbog društvenog odbijanja ili podsećanja na prošlost. Takav efekat se međutim nije pokazao kod muškaraca.

Ispitanici su učestvovali u virtuelnoj igrici "hvatanja“ ili su pisali o izdaji od bliskih ljudi. Žene koje su prethodno popile ibuprofen navele su da manje osećaju bol.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija ističu da lekovi smanjuju osetljivost kod žena, ali kod muškaraca remete mogućnost za suzbijanje bola te vrste.

Istraživanje koje su sproveli uključilo je i testove koji su pokazali da su pacijenti koji su konzumirali paracetamol bili manje uznemireni dok su gledali uznemirujuće fotografije ili čitali o patnji drugih ljudi.

Dodali su i da uzimanje lekova protiv bolova pomaže u ovom slučaju isto kao kada je reč o depresiji ili anksioznosti.

Međutim, drugi istraživači se protive korišćenju lekova, jer navode da je emotivna bol zdrav odgovor koji pomaže u oporavku.

Vesti

Nedelja besplatnih pregleda na VMA

Povodom 2. marta, Dana Vojnomedicinske akademije, lekari klinika za kardiologiju, endokrinologiju, reumatologiju, kao i Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju VMA, besplatno će pregledati građane od 26. februara do 2. marta.

Vesti četvrtak 22.02. 16:28 Komentara: 7
strana 1 od 2038 idi na stranu