Tablete protiv bolova pomažu nakon raskida, ali ne i muškarcima

Lekovi protiv bolova pomažu u lečenju "slomljenog srca" nakon raskida veze, ali ne i muškarcima.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 07.02.2018.

21:40

Default images
Foto: Thinkstock

Naučnici ističu da ibuprofen kod žena smiruje uznemirenost nakon raskida, piše Dejli mejl (Daily Mail).

Studija pokazuje da su žene koje su koristile ovu vrstu leka protiv bolova manje patile zbog društvenog odbijanja ili podsećanja na prošlost. Takav efekat se međutim nije pokazao kod muškaraca.

Ispitanici su učestvovali u virtuelnoj igrici "hvatanja“ ili su pisali o izdaji od bliskih ljudi. Žene koje su prethodno popile ibuprofen navele su da manje osećaju bol.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija ističu da lekovi smanjuju osetljivost kod žena, ali kod muškaraca remete mogućnost za suzbijanje bola te vrste.

Istraživanje koje su sproveli uključilo je i testove koji su pokazali da su pacijenti koji su konzumirali paracetamol bili manje uznemireni dok su gledali uznemirujuće fotografije ili čitali o patnji drugih ljudi.

Dodali su i da uzimanje lekova protiv bolova pomaže u ovom slučaju isto kao kada je reč o depresiji ili anksioznosti.

Međutim, drugi istraživači se protive korišćenju lekova, jer navode da je emotivna bol zdrav odgovor koji pomaže u oporavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: