Doktor podelio poslednje želje dece na samrti

Pedijatar Alaster Mekaplajn iz Kejptauna, Južne Afrike, tokom svog rada susreo se sa mnogo potresnih priča i loših situacija. On je odlučio da na svom nalogu na Tviteru podeli neka inspirišuća razmišljanja, koja su imali njegovi pacijenti.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2018.

13:14

Doktor podelio poslednje želje dece na samrti
Foto: Thinkstock

"Pitao sam jednog od svojih pacijenata na palijativnoj nezi šta je to u čemu su uživali u životu, šta mu daje smisao. Deca zaista znaju biti jako mudra. Ovo su neki od njihovih odgovora“, napisao je doktor u jednom od svojih tvitova.

Doktor navodi da nijedno dete nije reklo da je želelo više da gleda televiziju ili da više vremena provodi na društvenim mrežama, kao ni da uživaju u prepirkama i svađama sa drugima.

On dodaje da su mnoga deca spominjala svoje kućne ljubimce.

"Volim Rufusa, njegov zabavan lavež me uvek nasmeje“, "Volim kada se Džini tokom noći uspenje do mene i gurka se“, "Bio sam najsrećniji kada sam jahao Džejka na plaži“, neke su od dečjih izjava koje je doktor podelio kada je reč o kućnim ljubimcima.

Kada su govorili o svojim roditeljima, uglavnom su izražavali zabrinutost.

"Nadam se da će moja mama biti dobro. Izgleda tužno“, "Tata ne mora da brine, uskoro će me videti ponovo“, "Bog će paziti na mamu i tatu kad ja odem“.

Svi su naveli da vole knjige ili da im roditelji čitaju priče.

"Hari Poter je učinio da se osećam hrabrije“, "Želim da budem sjajan detektiv, kao Šerlok Holms, kad ozdravim“. Mnogi su naveli da bi voleli da su manje brinuli o tome šta će drugi pričati o njima, a cenili one koji su ih tretirali "normalno".

"Mom pravom prijatelju neće smetati kada mi kosa otpadne“, "Džejn je došla da me vidi nakon operacije i nije ni primetila ožiljak!“

Mnogi od njih vole sladoled, zatim plivanje i plaže, dok su gotovo svi ljubaznost naveli kao najbitniju vrlinu, dok najviše vole ljude koji umeju da ih nasmeju.

"Džoni mi je dao pola svog sendviča kada nisam pojeo svoj. To je lepo“, "Volim kada je ovde sestra za decu. Ona je ljubazna i manje boli kada je tu“, "Moj tata pravi smešne face koje obožavam“.

Svakome od njih najvažnije je vreme provedeno sa porodicom.

"Niko me ne voli kao što me mama voli“, "Mama i tata su najbolji“.

Nakon svih ovih objava doktor skreće pažnju roditeljima, ali i ostalima zaključujući šta je važno.

"Budite ljubazni. Čitajte knjige. Provodite vreme sa svojom porodicom. Zbijajte šale. Idite na plažu. Zagrlite psa. Recite posebnoj osobi da je volite. To su stvari koje su ovi klinci želeli da su radili više. Ostalo su detalji. I da, jedite sladoled.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: