Naučnici stvorili hibrid ovce i čoveka

Godinu dana nakon što je saopštena vest o stvaranju hibrida svinje i čoveka, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji uspeli su u laboratorijskim uslovima da uzgoje hibrid čoveka i ovce, prenosi Gardijan.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 18.02.2018.

20:56

Default images
Foto: Thinkstock

Ovaj put su u ovčiji embrion ubačene ljudske ćelike, sa ciljem da se u budućnosti omogući uzgajanje organa i tkiva za transplantaciju u životinjama.

"Čak i oni organi kod kojih je prisutno najveće poklapanje, poput organa jednojajčanih blizanaca, brzo propadaju jer ih imunološki sistem primaoca neprestano odbacuje", izjavio je doktor Pablo Ros, vodeći naučnik istraživanja.

"Himere", kako se naziva ova vrsta organizama, takođe bi mogle da budu korišćene za testiranje lekova, jer bi na njih reagovale na isti način na koji reaguju i ljudi.

Ros je rekao za britanski Telegraf da ovi embrioni, koji su se razvijali u telu ovce tri nedelje pre nego što su uništeni, imaju više prednosti u odnosu na svinjske, uključujući lakšu proizvodnju putem vantelesne oplodnje.

Ros ističe da se, uprkos ovom uspehu, pred naučnicima nalazi dug put.

"Na 10.000 ovčijih ćelija, embrion je sadržao samo jednu ljudsku. Potrebno je da odnos bude najmanje 100:1 da bi se ova metoda smatrala uspešnom", rekao je.

Tu su takođe i brojna etička pitanja.

"Ako ljudske ćelije dospeju u mozak životinje, i njena inteligencija počne da se menja, nipošto ne bi trebalo da nastavimo ovaj eksperiment", objasnio je.

Ipak, njegov kolega doktor Hro Nakauči kaže da postoje male verovatnoće za takav scenario.

"Udeo ljudskih ćelija u embrionu je vrlo mali. Nije kao da pravimo svinju sa ljudskim licem ili ljudskim mozgom", rekao je.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za naučni napredak u Teksasu, prenosi Njuzer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: