Svetlo na kraju tunela za obolele od teških bolesti /VIDEO

Velika šansa je pred obolelima, pre svega decom i mladima, koji se nadaju izlečenju pomoću matičnih ćelija. Srbija je postala deo međunarodne mreže u kojoj su obolelima dostupne klinike širom sveta, pa su time šanse za ozdravljenje veće.

Zdravlje

Izvor: prva.rs

Ponedeljak, 12.02.2018.

20:00

Svetlo na kraju tunela za obolele od teških bolesti /VIDEO
Foto: Prva Video Prinscreen

Za mnoge obolele od teških bolesti sada postoji svetlo na kraju tunela. Lečenje matičnim ćelijama polako postaje realna opcija i u Srbiji. Fami Cord grupa, najveća te vrste u Evropi koja udružuje banke matičnih ćelija, čitav postupak lečenja organizuje uz pomoć fondacije Bio Save.

"Naš dolazak u Srbiju i saradnja sa 'Bio Save fondacijom' označava novu priliku i otvaranje vrata svima u Srbiji da se na nov način bore sa teškim bolestima, da dobiju priliku da ih izleče. Najvažnije je to što mi činimo terapije i matične ćelije dostupnim“, objašnjava Jakub Baran iz kompanije Fami Cord.

"Ovo je posebna vrsta ćelija koja se može naći u bilo kom delu tela, one su univerzalne ćelije i naše telo je puno matičnih ćelija, ali su najbolje one najmlađe“, dodaje Baran.

Mreža koja povezuje Srbiju i bolnice u kojima je transplantacija moguća prostire se širom Evrope i drugih kontinenata. Neki će već moći da dobiju priliku za izlečenje.

"Sada trenutno u proceduri imamo jedno dete iz Vršca koje će ići u Ameriku da se leči matičnim ćelijama“, priča doktor Aleksandar Antović iz Bio Save fondacije.

Matične ćelije leče u polju neurologije, pre svega, dečje, celebralnu paralizu, a dobre rezultate daje i kod autizma. Ipak, lekari su iskreni. Iako to relativno novo polje medicine donosi nova rešenja, i veće šanse za ozdravljenje, procenat mogućnosti da matične ćelije ne deluju, postoji.

"Pacijenti, pa čak i lekari iz Srbije ne znaju gde bi dete mogli da pošalju. Tu se uključuje Bio Save fondacija putem Fami Cord grupe, nalaze bolnice u svetu koja će lečiti to oboljenje i organizuje put“, dodaje Antović.

Oko pet odsto parova u Srbiji zamrzava matične ćelije. Trenutno su u izgradnji dve javne banke za čuvanje tog čudesnog leka koji se dobija iz pupčane vrpce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: