Lek star 60 godina ključ za zaustavljanje širenja raka?

Jedan od najstarijih hemioterapijskih lekova na svetu mogao bi da zaustavi širenje raka dojke, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nejčer.

Zdravlje

Izvor: Forbes.com

Petak, 09.02.2018.

20:05

Lek star 60 godina ključ za zaustavljanje širenja raka?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kao što je slučaj sa ostalim vrstama raka, najveći broj pacijenata sa rakom dojke ne premine zbog primarnog tumora, već zbog metastaza, odnosno ćelija raka koje su zahvatile druge organe.

Da bi do toga došlo, ćelije se odvajaju od primarnog tumora i putem krvi dospevaju u druge organe, u kojima počinju da se umnožavaju.

Istraživači sa Instituta za proučavanje kancera i Univerziteta u Kembridžu u Velikoj Britaniji otkrili su da davanje L-asparaginaze miševima i ograničavanje aparagina koji unose hranom znatno smanjuju stopu širenja bolesti u organizmu.

U pitanju je zaustavljanje proizvodnje aminokiseline asparagin, koju proizvodi enzim zvani asparagin sintaza i koja se unosi putem hrane. Da bi potvrdili svoju teoriju, naučnici su blokirali proizvodnju asparagin sintaze i utvrdili da je kancer prestao da se širi.

L-asparaginaza u upotrebi je već decenijama kao tretman za leukemiju kod dece, a njeno dejstvo prvobitno je otkriveno pedesetih godina, kada su naučnici ustanovili da smanjuje rast limfoma kod pacova.

Uprkos tome što nema dejstvo na primarni kancer, najnovije istraživanje pokazalo je da znatno smanjuje njegovo širenje u ljudskom organizmu.

Naučnici se nadaju da će ograničavanje unošenja asparagina putem hrane u budućnosti doprineti suzbijanju širenja ove opake bolesti. Namirnice bogate asparaginom su soja, mlečni proizvodi, živinsko meso i morski plodovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: