Zbog čega se mamurluk sa godinama sve teže podnosi?

Nije nikakva tajna da se mamurluk sa godinama sve teže podnosi. Dok je 20-godišnjak, posle burne pijane noći, još u stanju da ustane iz kreveta i da nastavi normalno da funksioniše, već 10 godina stariji čovek sve češče se budi sa pulsiranjem u glavi i mučninom u stomaku.

Zdravlje

Izvor: Independent

Petak, 09.02.2018.

11:15

Zbog čega se mamurluk sa godinama sve teže podnosi?
Thinkstock / Ilustracija

Postoji mnogo dokaza da su mamurluci zaista sve teži što smo stariji, ali veoma malo naučnih objašnjenja stoji iza toga. Jedan od mogućih odgovora na to je da organizam sa godinama sve teže da obrađuje alhohol zbog toga što veći procenat masti utiče na to da se alkohol teže prerađuje.

Ali u pitanju je verovatno kombinacija više faktora, od kojih su oni glavni:

1. Sastav organizma se menja

Kod mnogih ljudi, sa godinama se povećava udeo masnog tkiva, a smanjuje mišićna masa. Pošto sastav mišića 75 odsto čini voda, a masno tkivo od tek 10 procenata, alkohol se duže zadržava, pošto ga "masniji" organizam teže prerađuje. Takođe, niži nivo vode znači i veću opasnost od dehidracije.

2. Manje enzima jetre

Metabolizam alkohola obavljaju enzimi jetre, koji ga razgrađuju i izbacuju iz organizma. Pošto je enzima sa godinama sve manje, i metabolizam alkohola je manje delotvoran.

3. Oporavak organizma je manje efikasan

Kako se približavamo 30. godini, organizam se sve teže bori sa bolestima, infekcijama i naporom, a to znači da se posle "pijane noći" nećemo više oporavljati kao ranije.

4. Ređe se preteruje sa pićem

Mlađi ljudi češće izlaze i pa češće i piju. Kod onih koji manje piju, organizam i posebno jetra, nisu navikli, ili su se odvikili od alkohola, pa se tako svako pijanstvo doživljava kao veliki šok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: