Alarmantni rezultati: Širi se neizlečiva gonoreja

Gonoreja, seksualno prenosiva bolest koja postaje otporna na jedina dva antibiotika kojima se suzbija, širi se Kinom, pokazalo je najnovije istraživanje.

Zdravlje

Izvor: The Verge

Četvrtak, 08.02.2018.

14:25

Alarmantni rezultati: Širi se neizlečiva gonoreja
Foto: Thinkstock

Ova infektivna bolest trenutno se tretira kombinacijom dva leka, azitromicinom i ceftrijaksonom, ali ovi antibioci polako počinju da gube svoju efikasnost.

Samo u Kini, u skoro 19 odsto slučajeva, gonoreja je otporna na azitromicin, a u skoro 11 odsto slučajeva i na ceftrijakson, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu Plos Medicine.

"Ovaj drugi broj izuzetno je zabrinjavajuć, s obzirom na to da za ceftrijakson trenutno ne postoji zamena. To je poslednji lek koji smo koristili u tretmanima za suzbijanje gonoreje", rekla je Vanesa Alen, direktorka odeljenja za mikrobiologiju korporacije "Public Health Ontario", koja nije učestvovala u istraživanju.

Naučnici su analizirali 3.000 uzoraka gonoreje u periodu između 2013. i 2016. godine, i otkrili da je procenat uzoraka Neisseria gonorrhoeae koji su bili otporni na obe vrste antibitotika porastao sa 1,9 procenata na 3,3 procenata. Iako to ne deluje kao velika razlika, svakako znači da bakterije postaju sve otpornije. A ako jedina dva leka protiv gonoreje ne funkcionišu, to znači da jesmo u nevolji.

Ova dva antibiotika imaju dve alternative. Prva je antibiotik gentamicin, koji nije idealan lek jer može da prouzrokuje probleme sa sluhom i bubrezima. Drugi je meropenem, ali pripada istoj vrsti lekova kao ceftrijakson, što znači da najverovatnije neće biti efikasan ako je soj već otporan na ceftrijakson.

"Čini se da su odbrambeni mehanizmi ove bakterije brži od naše sposobnosti razvijanja bezbednih i efikasnih lekova. Šta će se desiti ako uskoro ne uspemo da pronađemo novi lek? Još nije jasno", kaže Alen.

Gonoreja je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Procenjuje se da se u svetu svake godine zarazi oko 78 miliona ljudi.

Ukoliko se ne leči, može da dovede do trajnih zdravstvenih problema, poput steriliteta, dugotrajnog stomačnog bola kod žena, ili infekcije ploda kod trudnica. Ukoliko dospe u krv ili zglobove, može da bude fatalna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: