Pozitivan stav o starenju smanjuje rizik od ove bolesti

Pozitivan stav prema starenju dvostruko smanjuje rizik od obolevanja od demencije, pokazalo je novo istraživanje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Studija je pokazala da starije osobe koje imaju pozitivan stav prema starenju imaju znatno manji rizik od obolevanja od demencije.

"Zaštitno dejstvo" pronađeno je kod svih ispitanika, čak i kod onih kod kojih je rizik od obolevanja veći. Ova studija je prva ovakve vrste. Autorka studije Beka Levi sa Jejla potvrdila je rezultate ovog istraživanja.

"Ova saznanja trebalo bi da budu deo kampanje javnog zdravlja, kako bi se poradilo na iskorenjivanju negativnog razmišljanja", ističe Levi.

U istraživanju je učestvovalo 4.765 osoba sa prosekom godina 72, koje na početku istraživanja nisu imale nikakve probleme sa demencijom. Doktorka Sara Imarisio ističe da je neophodno sprovesti dodatna istraživanja, piše Telegraf (Telegraph).

"Nekoliko istraživanja bilo je povezano sa psihološkim faktorima i zdravljem mozga, ali bi moglo da bude veoma teško razdvojiti uzroke i dejstva ovakvog odnosa", navodi Imarisio.

U Velikoj Britaniji 850.000 ljudi pati od demencije, što ovu bolest trenutno čini najvećim "ubicom".

Vesti

Da li zaista koristimo samo 10 odsto mozga?

Mozak je najsloženiji organ u ljudskom telu. Težina mozga odraslog čoveka iznosi 1.350 g i sadrži 100 milijardi neurona. Međutim, veruje se da čovek koristi svega 10 odsto mozga. Naučnici, međutim, odbacuju ovo verovanje.

Vesti sreda 28.02. 19:35 Komentara: 54
strana 1 od 63 idi na stranu