Četiri najčešća simptoma tumora na mozgu

Tumori na mozgu nastaju u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Važno ih je znati prepoznati, iako su simptomi često nejasni. Zato je potrebno obratiti pažnju na neke od njih. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali je razlika i u intenzitetu.

1. Napadi

Oko 60 odsto pacijenata s tumorom na mozgu, dok tumor raste, ima najmanje jedan napad, koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima, od grčenja celog tela do trzaja u jednom zglobu ili delu lica.

2. Promene u pamćenju

Tumori mogu uzrokovati rupe u sećanju, posebno kratkotrajne, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoća s motoričkim sposobnostima poput pisanja.

3. Slabost u mišićima

Ako osetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite lekaru.

4. Glavobolja

Naravno ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tokom dužeg vremena, svakako posetite lekara, pogotovo ako se to dogodi kad ustanete ujutru. Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji, piše Womens health.

Ovde je važno istaći i da navedeni simptomi uopšte ne moraju da imaju veze s tumorom nego s nekim drugim zdravstvenim stanjem.

Vesti

U kakvoj je vezi pušenje sa slabijim sluhom?

Pušači imaju veće izglede za gubitak sluha od nepušača, a rizik raste sa svakom dodatnom cigaretom koju ljudi popuše pokazalo je japansko istraživanje u kome je učestvovalo 19.000 ispitanika koji su bili pušači, 9.800 bivši pušači i 21.000 nepušači.

Vesti ponedeljak 19.03. 20:30 Komentara: 3
strana 1 od 2050 idi na stranu